Νέες σημαντικές ενδείξεις ότι η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή προέρχεται από «τμήμα» της μη εξαρθρωμένης οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» φαίνεται να έχουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. από τη δεύτερη «ανάγνωση» της προκήρυξής της αλλά και περαιτέρω αναλύσεις. Ακόμη εξετάζονται κείμενα μεμονωμένων αντιεξουσιαστών ή ομάδων αναρχικών προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αποκρυπτογράφηση του κειμένου της επίθεσης.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη εκφράζουν ανησυχία από τις απειλές της οργάνωσης για επίθεση με όπλα εναντίον αστυνομικών, γι’ αυτό έχει ζητηθεί γενική επιφυλακή των στατικών δυνάμεων αλλά και των περιπολούντων αστυνομικών.

Απειλές

Το κύριο ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στο απόσπασμα της προκήρυξης όπου μνημονεύεται «θα χτυπήσουμε ξανά την κατάλληλη στιγμή, βάζοντας στο στόχαστρό μας τους προκλητικούς εκπροσώπους του σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος και τους ένστολους μπράβους τους. Τους ενόχους δηλαδή των πιο ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομα του κράτους. Την επόμενη φορά τα ένστολα καθάρματα θα βρεθούν απέναντι από τις κάννες των όπλων μας. Κι αυτό δεν είναι απειλή. Ούτε προειδοποίηση. Είναι δέσμευση».

Η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» – η οποία έχει αδρανοποιηθεί την τελευταία πενταετία – είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-2018 σε οκτώ επιθέσεις με Καλάσνικοφ, βόμβες και ρουκέτες στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και αλλού.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. προερχόταν από μια σύμπραξη κυρίως δραστήριων αναρχικών αλλά και ποινικών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν προχωρήσει κατά καιρούς σε ληστείες τραπεζών για ενίσχυση του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου».

Σύμφωνα με μια εκδοχή αστυνομικών, η μεικτή αυτή ομάδα αναρχικών και αντιεξουσιαστών δέχθηκε καίριο πλήγμα από τον εντοπισμό το 2015 κρησφύγετων και οπλοστασίων σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και άλλες περιοχές. Και από τότε προχωρούσε σε τοποθετήσεις μόνο βομβών – σταματώντας τη χρήση Καλάσνικοφ – με συχνότητα μία φορά τον χρόνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, από το ίδιο ένοπλο σχήμα προήλθαν ίσως και άλλες οργανώσεις μιας χρήσης που ανέλαβαν τη δολοφονία των μελών της «Χρυσής Αυγής» στον Περισσό αλλά και εκείνη σωφρονιστικού υπαλλήλου στη Φθιώτιδα.

Χαρακτηρισμοί

Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν εντοπίζουν παρόμοια φρασεολογία – με πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς – της «Ενοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης» με εκείνη της ΟΛΑ. Οπως σημειώνουν, στο κείμενο της τωρινής προκήρυξης γίνεται ενδεικτικά λόγος για υποστηρικτές ή συμμετέχοντες στην ένοπλη οργάνωση λέγοντας ότι «είναι οι συνάδελφοί σου στη δουλειά, ο προλετάριος στη σκαλωσιά που ρισκάρει τη ζωή του για το μεροκάματο του τρόμου, η κοπέλα που ζει 4 μήνες στις τρώγλες της εργοδοσίας για να σερβίρει τα ποτά των τουριστών σε κάποιον τουριστικό προορισμό, οι συμφοιτητές στη σχολή σου, οι διπλανοί σου σε μια απεργιακή περιφρούρηση».

Σε κείμενό της μετά την επίθεση – το 2014 – στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή η ΟΛΑ ανέφερε: «Τη στιγμή που γαζώναμε την υπερπολυτελή βίλα του γερμανού πρέσβη είχαμε νοητά στο πλάι μας τους χιλιάδες που στήνονται στις ουρές των συσσιτίων για ένα πιάτο φαΐ, τους χιλιάδες που ρημάζουν στα παγκάκια και τα χαρτόκουτα, στους γονείς που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, τους άνεργους, του εργαζόμενους των 400 ευρώ, τους νέους δίχως μέλλον».

Αφορισμοί

Ακόμα και στα κείμενα των δύο οργανώσεων υπάρχουν παρόμοιες αφοριστικές αναφορές για το πολιτικό και δικαστικό σύστημα, την ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ., αλλά υπάρχουν και παραπομπές και διαμαρτυρίες για τα «εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ακόμα, οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι και η ΟΛΑ χρησιμοποιούσε ζελατοδυναμίτιδα (σ.σ.: είχε εντοπιστεί η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη σε βόμβα που δεν είχε εκραγεί το 2016 έξω από το υπουργείο Εργασίας), όπως συνέβη και τώρα με τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Γουδή.

Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να συμπληρώνουν ωστόσο ότι η ΟΛΑ δεν είχε προχωρήσει σε επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων (σ.σ.: τέτοια στόχευση είχαν οι οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας» και «Επαναστατική Αυτοάμυνα») ενώ στις προκηρύξεις της συμπεριλάμβανε κείμενα ξένων λογοτεχνών, θεωρητικών της αναρχίας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο τωρινό κείμενο.