Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 ετών, θεωρούνταν ο «σκληρός» του Eurogroup.

Είχε χαρακτηριστεί ως η «προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ως η «πρωταρχική ευρωπαϊκή λιτότητα» – η φήμη του Σόιμπλε πάνω στον σκληρό έλεγχο των δαπανών βοήθησε στην ταχεία ανάκαμψη της Γερμανίας από την ύφεση αλλά έχει επανειλημμένως απορρίψει τις προτάσεις από κυβερνητικούς υποστηρικτές με θέμα τις φορολογικές περικοπές

Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει «κακομαθημένη» τη γερμανική κοινωνία, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη και προέτρεπε τους πολίτες «απλά να φορέσουν ένα πουλόβερ – ή και ένα δεύτερο πουλόβερ», αλλά και να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, με σπίρτα, κεριά και φακούς.

Ερωτώμενος σχετικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η γερμανική κοινωνία είναι κακομαθημένη. «Και εγώ επίσης», ομολόγησε. «Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει και πάλι να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός, όπως είπε, ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται όλο και λιγότερο. «Παντού υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και η εμπειρία μου είναι ότι δεν είναι ικανοποίηση στη ζωή να διασκεδάζεις συνέχεια», ανέφερε.

«Πολλοί Γερμανοί θα πρέπει να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα», επισήμανε στον κ. Σόιμπλε ο δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση: «Τότε απλά ας φορέσουν ένα πουλόβερ. Ή ίσως και ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά δεν είναι αυτονόητα», ούτε καν το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο, όπως είπε, μπορεί κάποιες φορές να διακοπεί. «Για αυτό θα πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

Πηγή: OT