Η στροφή σε μια πιο υγιεινή – ή τουλάχιστον μια πιο ισορροπημένη διατροφή – δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο ακούγεται, με τις τιμές των τροφίμων να οδηγούν σε μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κοινοτήτων σε πολλές χώρες, σύμφωνα με το CNBC.

Μια βρετανική έρευνα το 2023, η έκθεση Broken Plate του The Food Foundation που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι συνήθως δύο φορές πιο ακριβά από τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, σε βάση ανά θερμίδα.

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει την ικανότητα πολλών νοικοκυριών να αγοράζουν υγιεινά ή υγιεινά τρόφιμα, ωθώντας τους καταναλωτές προς λιγότερο υγιεινές, εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές.

Με αυτή τη διαίρεση κόστους, αξίζει να επικεντρωθούμε στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδίως – τα οποία είναι βασικά για κάθε ισορροπημένη διατροφή.

«Δαγκώνουν» τα οπωροκηπευτικά

Οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς εισαγωγές, καθώς περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν πρόσβαση όλο το χρόνο σε τροπικά ή εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φρέσκων φρούτων και λαχανικών στον κόσμο και είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας. Ωστόσο, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ σε όγκο παρέμεινε σταθερή με την πάροδο των ετών, οι εισαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 129% για τα φρούτα και κατά 155% για τα λαχανικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, το σταθερό κόστος μόνο στην αλυσίδα εφοδιασμού έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές να πληρώνουν 40% περισσότερο για φρούτα και λαχανικά σε μια περίοδο 10 ετών.

«Τα δεδομένα λένε ξεκάθαρα ότι υπάρχει αυτό το σταθερό υψηλό κόστος για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το οποίο δεν υπάρχει για άλλα προϊόντα», δήλωσε στο CNBC ο Thijs Van Rens, ένας από τους συντάκτες της μελέτης Warwick. «Αυτή η αγορά είναι αναποτελεσματική στον καθορισμό των σωστών τιμών».

Αντίθετα, υποστήριξε ο Van Rens, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα είδη διατροφής – τα οποία δεν είναι ευπαθή όπως τα φρέσκα προϊόντα – γίνονται φθηνότερα. «Το πρόχειρο φαγητό είναι φθηνό γιατί μπορείς να το κρατήσεις για πάντα. Μπορείτε να το αγοράσετε χύμα, μπορείτε να το παράγετε χύμα, μπορείτε να το παραδώσετε όταν είναι φθηνό να το παραδώσετε», είπε.

«Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ της τιμής των τροφίμων και του πόσο υγιεινό είναι για εσάς».

Πράγματι, η ποσότητα των λαχανικών που αγοράζουν οι βρετανικές οικογένειες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Τροφίμων.

Η Rebecca Tobi, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων και επενδυτών στο The Food Foundation, δήλωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες διευκολύνουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα. «Η επιλογή περιορίζεται σοβαρά όταν πρόκειται για το τι μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι», δήλωσε στο CNBC.

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Το γεωργικό εργατικό δυναμικό μειώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Η γεωργία και η γεωργία δεν είναι πλέον μια επιθυμητή διαδρομή σταδιοδρομίας για πολλούς ανθρώπους με τις ακοινώνητες και πολλές ώρες εργασίας, τη σωματική ένταση της εργασίας, η οποία είναι συχνά σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές για μικρή αμοιβή.

Καθώς το εγχώριο εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται και γερνάει, τα ανεπτυγμένα έθνη παραδοσιακά βασίζονται σε μη οικιακούς και εποχιακούς εργαζόμενους. Έτσι, οποιαδήποτε έλλειψη εργαζομένων επηρεάζει τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων συνολικά.

Μια έρευνα της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου (NFU) διαπίστωσε ότι φρούτα και λαχανικά αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών (28 εκατομμύρια δολάρια) σπαταλήθηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, άμεσα λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Το συνδικάτο δήλωσε ότι 38.000 βίζες εποχιακών εργαζομένων ήταν διαθέσιμες το 2022, ενώ ο κλάδος χρειαζόταν 70.000 εργαζόμενους.

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για μετανάστες εργαζόμενους. Χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς όπως η Ιαπωνία επενδύουν ήδη σε τεχνολογίες αυτόνομης γεωργίας.

Αλλά η αυτοματοποίηση σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμό για τους προγραμματιστές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών για τα προϊόντα.

Τα αγροκτήματα των ΗΠΑ επηρεάζονται από μια παρόμοια έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποδεικνύεται από μια απότομη αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων γεωργικών εργατών (H-2A) που έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί αγρότες τα τελευταία 20 χρόνια.

Περίπου 371.000 θέσεις προσωρινής γεωργικής εργασίας πιστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2022, επταπλάσια αύξηση από 48.000 το 2005.

Απρόβλεπτος καιρός

Περαιτέρω περιπλέκει τις αλυσίδες εφοδιασμού για φρούτα και λαχανικά ο καιρός. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και το Μεξικό είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων στον κόσμο. Και κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2023, το Μεξικό είδε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που η κυβέρνηση πραγματοποιεί τώρα σπορά νεφών για να αυξήσει τεχνητά τη βροχή. Η Κίνα είδε τόσο καταστροφικές πλημμύρες όσο και υπερβολική ζέστη την ίδια εποχή, αφανίζοντας τις καλλιέργειές της και διαταράσσοντας τον εφοδιασμό τροφίμων.

Μια νέα ανάλυση από τη Μονάδα Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους, έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών κατά μέσο όρο £ 605 ($ 770) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πανάκριβη η υγιεινή διατροφή

Αν δούμε την ευρύτερη εικόνα, 3,14 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση ρεκόρ 11,4% στις τιμές των τροφίμων κατά τη διάρκεια του 2022 και αύξηση 3,4% επιπλέον των τελευταίων 12 μηνών. Ένας μέσος καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει τώρα 30% περισσότερο για τρόφιμα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.

Η μείωση της διαθεσιμότητας υγιεινών τροφίμων ξεδιπλώνεται καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας εκτοξεύονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προβλέπει ότι, χωρίς παρέμβαση, περίπου το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο την επόμενη δεκαετία – με οικονομικό αντίκτυπο που μετράται σε 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035.

Ο Van Rens δήλωσε ότι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή η επισήμανση των προϊόντων διατροφής θα λειτουργήσει μόνο για τους «εύπορους καταναλωτές» που διαθέτουν ήδη κάποιο επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής τους στην υγεία και το περιβάλλον.

«Οι εταιρείες τροφίμων αναδιαμορφώνουν τα προϊόντα με πιο υγιεινό τρόπο ή οι κυβερνήσεις μειώνουν τις τιμές των φρούτων και των λαχανικών μέσω επιδοτήσεων, σε αυτό είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα δώσουν προσοχή», πρόσθεσε.

Πηγή ΟΤ