Μία εβδομάδα μετά από τη διεξαγωγή των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Σερβία, οι διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα οξύνονται, με την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές να ζητούν επανάληψη της διαδικασίας.

Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή (24/12) έξω από το δημαρχείο στο Βελιγράδι όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αλλοίωση, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, του εκλογικού αποτελέσματος προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» θέλησαν να εισέλθουν στο δημαρχείο για να απευθυνθούν στους πολίτες από το μπαλκόνι.

«Κλέφτες, κλέφτες»

Η αστυνομία τους απώθησε χρησιμοποιώντας χημικά, γεγονός που εξόργισε τους διαδηλωτές οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια της εισόδου και κάποιων παραθύρων.

Σύντομα η αστυνομία υποχώρησε εντός του δημαρχείου ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «κλέφτες, κλέφτες» και ζητούσαν την επανάληψη των εκλογών.

Η επίθεση στο δημαρχείο του Βελιγραδίου – Διαδηλωτές τα έκαναν… γυαλιά καρφιά στην κεντρική είσοδο του κτηρίου

Θα απευθύνει διάγγελμα ο Βούτσιτς

Σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθύνει διάγγελμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής καταγγέλλοντας νοθεία. Εδώ και εφτά ημέρες γίνονται διαδηλώσεις ενώ δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν απεργία πείνας.