Ένα δώρο που θα κάνει τον σκύλο σας χαρούμενο και ευτυχισμένο είναι… η παρέα σας! Να του «δωρίσετε» περισσότερο χρόνο. Γιατί, για τον σκύλο σας, είστε τα πάντα.

«Χριστούγεννα, ίσως η καλύτερη γιορτή του χρόνου. Μια γιορτή στην καρδιά του χειμώνα, που συνδέεται με παιχνίδια, δώρα, γλυκά. Και, συνήθως, με περισσότερο χρόνο κοντά στους αγαπημένους μας. Και όταν λέμε αγαπημένους, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το τετράποδο μέλος της οικογένειας μας», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Πώς μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο με τον σκύλο σας

Χριστούγεννα σημαίνουν, βόλτες στα μαγαζιά, εξορμήσεις στην ύπαιθρο, αλλά και παιχνίδια στο σπίτι, όπως λέει ο εκπαιδευτής. Οι καθημερινές βόλτες στα μαγαζιά είναι μια καλή ευκαιρία για περισσότερη κοινωνικοποίηση του σκύλου μας.

Αυτό, βέβαια, διευκρινίζει, δεν αφορά κουτάβια που ξεκίνησαν πρόσφατα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης. Η υπερβολική έκθεση στην πολυκοσμία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως και για τους σκύλους, που δεν νιώθουν άνετα με την πολυκοσμία.

Αποδράσεις στην εξοχή

«Στις χριστουγεννιάτικές διακοπές δεν λείπουν, συνήθως, οι εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Εκεί, ο σκύλος μας, με όλη την οικογένεια, θα εκτονωθεί και θα μάθει, ίσως, καινούργια πράγματα. Θα βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον, και είναι ευκαιρία για μεγαλύτερες βόλτες», αναφέρει ο κ. Διαμαντάρας.

Στην εξοχή ο σκύλος θα εκτονωθεί και θα μάθει καινούργια πράγματα

Οι οικογενειακές στιγμές στο σπίτι, όπως λέει, με όλη τη θετική ενέργεια που εκπέμπουμε αυτές τις ημέρες, θα κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένο τον χνουδωτό μας φίλο.

Παιχνίδι στο σπίτι

Διευκρινίζει ότι, όταν παίζουμε μαζί του μέσα στο σπίτι, αυτό θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή για την ασφάλεια του, καθώς το σπίτι είναι διακοσμημένο με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μην «κλέψει» κανένα γλυκό ή φαγητό που δεν πρέπει να καταναλώσει.

… και ένα δώρο που θα του προκαλέσει το ενδιαφέρον

«Και βέβαια, Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν υπάρχουν. Όπως όλοι, έτσι και ο σκύλος μας περιμένει και αυτός το δικό του χριστουγεννιάτικο δώρο.

Ένα ωραίο έξυπνο παιχνίδι, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, θα του προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα τον κάνει χαρούμενο. Στο εμπόριο υπάρχουν παιχνίδια, στα οποία μπορούμε να «κρύψουμε» λιχουδιές. Ο σκύλος καλείται να βρει τρόπο να τις βγάλει, για να μπορέσει να τις φάει. Παράλληλα, πάντα με τον εκπαιδευτή, είναι ένας καλός τρόπος για να του αποσπάμε την προσοχή από πράγματα που μπορεί -και δεν πρέπει- να του κινήσουν το ενδιαφέρον. Όπως ο στολισμός του δέντρου, οι επισκέπτες, το γιορτινό τραπέζι, το άνοιγμα των δώρων.

Εν ολίγοις, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας: «Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή. Σε αυτή την οικογένεια υπάρχει ένας χαρούμενος σκύλος, που είναι διατεθειμένος να μάς δώσει αγάπη. Εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο και τον χώρο για να μας την προσφέρει».

Ο κύριος Μιχάλης Διαμαντάρας, εκπαιδευτής σκύλων

● Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.

Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και όπως λέει: «έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του.

Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.

Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης».

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.