Το ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ εξερράγη στις 18 Δεκεμβρίου στις 10:17 μμ. Αν και η ένταση της έκρηξης μειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, οι κάτοικοι φοβούνται πως δεν θα γυρίσουν ποτέ στο σπίτι τους. «Είναι λίγο αγχωτικό», λέει ο Andrzej, που είναι ένας από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ που εκκενώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

«Φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστεί από το χάρτη»

Στη συνέχεια, ο 63χρονος ψαράς ανέφερε ότι το Γκρίνταβικ «Είναι μία υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα θα ανησυχούμε ότι θα εξαφανιστεί από τον χάρτη λόγω του ηφαιστείου.»

Μετά τα λόγια του ψαρά, ένας αστυνομικός μίλησε στο BBC, ο οποίος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται σε κανένα να πλησιάσει το ηφαίστειο, επειδή το έδαφος είναι απρόβλεπτο.  «Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Grindavik, καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο αστυνομικός.

Πρόσθεσε δε ότι «Πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα μαζέψουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο – πιθανότατα αύριο.» και συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι που εκκένωσαν την πόλη είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη του ηφαιστείου

Πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη του ηφαιστείου

Αν και η ένταση της έκρηξης μειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει.

«Μπορεί να τελειώσει σε μια εβδομάδα, ή μπορεί να διαρκέσει αρκετά περισσότερο», λέει ο επιστήμονας Magnus Tumi Gudmundsson, ο οποίος πέταξε πάνω από την περιοχή το πρωί της Τρίτης με ερευνητική πτήση της ακτοφυλακής.

Στις τελευταίες φωτογραφίες παρακολούθησης η δραστηριότητα περιορίζεται πλέον σε δύο κρατήρες, ενώ προηγουμένως ήταν τρεις, ενημέρωσε το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας στις 20 Δεκεμβρίου.

Είναι ασφαλές το ταξίδι στην Ισλανδία;

Διάφορα ευρωπαϊκά γραφεία εξωτερικών υπηρεσιών έχουν συμβουλεύσει τους ταξιδιώτες να μείνουν μακριά από το Grindavik και να σεβαστούν τους τοπικούς περιορισμούς. Κατευθύνουν τους ταξιδιώτες να συμβουλευτούν το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας και το Safe Travel Iceland.

Έχουν δηλώσει ότι η περιοχή της έκρηξης είναι κλειστή μέχρι νεωτέρας και προτρέπουν τους ανθρώπους να σεβαστούν την απαγόρευση. Ωστόσο, δεν υπάρχει σύσταση να μην ταξιδέψουν στη χώρα.

Οι σχετικές ιστοσελίδες αναφέρει ότι συνιστάται στους επισκέπτες να μείνουν μακριά από την περιοχή γύρω από την έκρηξη και να ακολουθούν τις οδηγίες και την καθοδήγηση των τοπικών αρχών.

Τέλος, οι χώρες δεν έχουν εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση «no-go» για την Ισλανδία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες διακοπών λειτουργούν κανονικά και οι ταξιδιώτες που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου προσελκύει τους τουρίστες

Σε αντίθεση με το δράμα που ζουν οι 4.000 πολίτες που εκκένωσαν το Γκρίνταβικ, οι τουρίστες που καταφθάνουν στην Ισλανδία θέλουν να τραβήξουν στιγμιότυπα από την κίνηση της λάβας μετά την έκρηξη που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

«Είναι σαν να προέρχεται από ταινία!», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης, ο Robert Donald Forrester III, ο οποίος ήρθε στην Ισλανδία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταγράψει το σκηνικό.

«Η εν λόγω πόλη μπορεί να καταλήξει κάτω από τη λάβα», δήλωσε ο Ael Kermarec, ένας Γάλλος ξεναγός που ζει στην Ισλανδία και πρόσθεσε «Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, αλλά, υπάρχει ένα είδος γλυκόπικρου συναισθήματος αυτή τη στιγμή.»

Η εικόνα της λάβας από το ηφαίστειο