Αλλάζουν τα δεδομένα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως το απόλυτο φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα βρεθεί απέναντι στον Τζο Μπάιντεν των κυβερνώντων Δημοκρατικών στην μεγάλη αναμέτρηση του επόμενου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Συγκεκριμένα με απόφαση του ο Αμερικανός μεγστάνας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας της υποκινητικής δράσης του στην πολύνεκρη επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, που έγραψε μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Υποψήφιος σε αμφισβήτηση 

Τι σημαίνει όμως αυτή η δικαστική απόφαση για τις προεδρικές εκλογές; Θα μπορέσει τελικά ο Τραμπ να είναι υποψήφιος στην επόμενη προεδρική κούρσα;  Σαφώς, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μετά την απόφαση.

Όπως ξεκαθάρισε θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ακυρώσει την απόφαση, ξεκινώντας μια νέα δικαστική διαμάχη που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κούρσα του 2024. Απαντώντας στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει από την Τρίτη της αναπάντεχης απόφασης το BBC εξηγεί τα εξής:

Γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο πήρε την απόφαση αυτή;

Στην απόφασή του ανέφερε ότι βρήκε «σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε στην εξέγερση» της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. «Η πλειοψηφία του δικαστηρίου κρίνει ότι ο Τραμπ αποκλείεται από το αξίωμα του προέδρου σύμφωνα με το Τμήμα 3 της 14ης Τροποποίησης», κατέληξε.

Το Τμήμα 3 αποκλείει από το ομοσπονδιακό αξίωμα άτομα που συμμετέχουν σε «εξέγερση» κατά του Συντάγματος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ενότητα 3 χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό ενός υποψήφιου για την προεδρία. Η μακροσκελής απόφαση των 213 σελίδων ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ κατά την προετοιμασία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου συνιστούσαν εξέγερση.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ακόμη υποψήφιος στις εκλογές του 2024;

Ναι. Η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για το Κολοράντο, οπότε ο Τραμπ εξακολουθεί να μπορεί να είναι υποψήφιος στις άλλες προκριματικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικάνων. Για την ώρα είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους συντηρητικούς αντιπάλους του, επομένως μπορεί να κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματός και χωρίς να είναι υποψήφιος στο Κολοράντο.

Το πρόβλημα προκύπτει επειδή υπάρχουν ωστόσο και άλλες δεκάδες πολιτείες που έχουν στη διάθεσή τους παρόμοιες αγωγές εναντίον του με σκοπό να απαγορεύσουν την υποψηφιότητά του. Εάν τελικά δεν είναι υποψήφιος σε μια από τις κρίσιμες πολιτείες όπου ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος κονταροχτυπιούνται στα ίσα, τα παραπάνω θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στο τελικό προεδρικό αποτέλεσμα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει ήδη πει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Εφόσον η ομάδα του  ασκήσει έφεση έως τις 4 Ιανουαρίου, το όνομα του Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του.

Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν τα νομικά επιχειρήματα κάτι που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, αλλά θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση για να λάβουν μια απόφαση πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στις 5 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι η ισορροπία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μετατοπιστεί προς τη πλευρά των συντηρητικών τα τελευταία χρόνια, μερικώς χάρη σε τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ όσο ήταν ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ.