Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει την Ισλανδία η έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη χερσόνησο Ρέικιανες και είχε σαν αποτέλεσμα τον ουρανό γίνει πορτοκαλί και ένα σύννεφο από αέρια να καλύψει τα πάντα.

Μάλιστα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πώς η τα αέρια αναμένεται να «πνίξουν» στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Ρέικιαβικ. Όπως ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας σε μια ενημέρωση παρόλο που η ισχύς της ηφαιστειακής έκρηξης μειώνεται, η ισλανδική πρωτεύουσα κινδυνεύει από την αέρια ρύπανση.

Η ρύπανση από αέρια που προκαλείται από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο, ανέφερε.

«Η ισχύς της ηφαιστειακής έκρηξης στον κρατήρα Sundhnuks συνεχίζει να μειώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκτιμάται ότι η ροή λάβας έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο της ποσότητας που ήταν κατά την έναρξη της έκρηξης, το ένα τρίτο του αρχικού ρήγματος είναι ενεργό και οι πίδακες μάγματος έχουν μειωθεί από περίπου 30 μέτρα σε περίπου 13 μέτρα.

Ελικόπτερο του Λιμενικού πετάει κοντά στο ηφαίστειο που εκτοξεύει λάβα και καπνό καθώς εκρήγνυται

Η ένταση της ροής της λάβας άρχισε να μειώνεται ήδη τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη, ανέφερε το γραφείο σε μια ενημέρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχετικά με τη ρύπανση, ανέφερε: «Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, η ρύπανση από αέρια θα μπορούσε να παρατηρηθεί στην περιοχή της πρωτεύουσας αργά απόψε ή το πρωί. Γίνονται νέες εργασίες για μια κάρτα εκτίμησης της επικινδυνότητας και θα εκδοθεί αργότερα σήμερα».

Δεν θα υπάρξουν εικόνες όπως του 2010

Αν και οι ειδικοί είναι αρκετά σίγουροι ότι η έκρηξη στην Ισλανδία δεν θα οδηγήσει σε κάποιο τεράστιο σύννεφο τέφρας που θα δημιουργήσει σκηνές που θα θυμίζουν εκείνες του 2010 εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως σημείωσαν ερευνητές ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, εάν η έκρηξη διατηρηθεί στην παρούσα ένταση, θα προκαλέσει «σημαντική» ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός και σύμφωνα με την πρόβλεψη θα παραμείνει βόρειος για τις επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, το σύννεφο της έκρηξης είναι πιθανό να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές», προσέθεσαν οι ερευνητές.

Ελικόπτερο του Λιμενικού πετάει κοντά στο ηφαίστειο που εκτοξεύει λάβα και καπνό καθώς εκρήγνυται

Σε αντίθεση με το Eyafjallajokull, το οποίο προκάλεσε ταξιδιωτικό χάος το 2010, τα ηφαιστειακά συστήματα στη χερσόνησο Ρέικιανες δεν είναι παγιδευμένα κάτω από παγετώνες και συνεπώς δεν αναμένεται να προκαλέσουν σύννεφα τέφρας.

Απειλή για το Γκρίνταβικ

Όπως ανέφερε ειδικός σύμφωνα με το Sky News, υπάρχει «σίγουρα» απειλή για την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ, καθώς είναι κοντά στην έκρηξη και δεν είναι απαραίτητα ασφαλής, παρά την καλή προετοιμασία των Αρχών και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται σε ένταση.

Η έκρηξη «θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες» ή θα μπορούσε «απλώς να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Ο καθηγητής Γκέιρσον δήλωσε ότι η θέση της έκρηξης σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές – αλλά αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει.

«Υπάρχει ακόμα  απειλή για το Γκρίνταβικ, σίγουρα», υπογράμμισε.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη από τότε που εντοπίστηκε η σεισμική δραστηριότητα. Η πόλη βρίσκεται νότια του ρήγματος, αλλά «τώρα η λάβα ρέει κυρίως προς τα βόρεια», δήλωσε ακόμα ο καθηγητής.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ροή «εξαρτάται από την τοπογραφία και από το πού βρίσκονται τα ανοίγματα».

Θάφτηκαν στην τέφρα τα Χριστούγεννα

Αν και οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Γκρίνταβικ μεταξύ 7 π.μ. και 9 μ.μ. κάθε μέρα και ορισμένες επιχειρήσεις είχαν ανοίξει ξανά, δεν τους επιτρεπόταν να διανυκτερεύσουν ή να περπατήσουν στην πόλη.

Περίμεναν μια ενημέρωση αυτή την εβδομάδα για να μάθουν αν οι κανόνες εκκένωσης θα αίρονταν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Στην περιοχή είχαν σημειωθεί χιλιάδες σεισμοί τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά τα μεγέθη είχαν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να θεωρούν ότι ο κίνδυνος έκρηξης είχε μειωθεί.

Ένας κάτοικος της πόλης Γκρίνταβικ δήλωσε ότι είναι ένα «παιχνίδι αναμονής» πότε ο ίδιος και οι περίπου 4.000 άλλοι που ζουν εκεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την έκρηξη χθες το βράδυ.

Ο Χανς Βέρα, 56 ετών, με καταγωγή από το Βέλγιο που ζει σε ένα σπίτι ακριβώς ανατολικά του Γκρίνταβικ από το 1999, ήταν ένας από τους κατοίκους που εκκένωσαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο  56χρονος είχε μόλις αρχίσει να ελπίζει ότι θα επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν οριστικά στα σπίτια τους.

Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας διέψευσαν αυτές τις ελπίδες. «Δεν βλέπω ότι στο εγγύς μέλλον θα αφήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Γκρίνταβικ», δήλωσε.

«Οπότε βρισκόμαστε ξανά στο παιχνίδι της αναμονής», προσέθεσε. Η προοπτική να μην μπορέσει να περάσει τα Χριστούγεννα στο ίδιο του το σπίτι με την οικογένειά του είναι ιδιαίτερα απογοητευτική γι’ αυτόν.

«Δεν θα πάμε στον παράδεισο αυτή τη φορά», είπε.