Με την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Poor things» Εμα Στόουν απούσα καθώς ακύρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα για λόγους υγείας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος μίλησε το πρωί της Κυριακής προς τους δημοσιογράφους για την τελευταία ταινία του που σύντομα θα ανοίξει στις αίθουσες (1η Ιανουαρίου 2024). Στην ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο του Αλασντερ Γκρέι, η Εμα Στόουν υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μια νεαρή γυναίκα που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλεμ Νταφόε), υπό την προστασία του οποίου ανυπομονεί να μάθει.

Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Μπέλα θα το σκάσει με τον δικηγόρο Ντάνκαν Γουέντερμπορν (Μαρκ Ράφαλο) σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους.

«Προσπαθώ να φτιάχνω τις ταινίες μου όσο πιο ανοιχτές γίνεται» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση δημιουργού – δημιουργήματός του, ζήτημα με το οποίο εν μέρει καταπιάνεται η ταινία. «Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές κοινωνικές εμπειρίες, να μπορούν να βλέπουν διαφορετικά πράγματα στις ταινίες και να έχουν τη δική τους, προσωπική εμπειρία σε σχέση με αυτό που βλέπουν».  Για τον σκηνοθέτη του «Κυνόδοντα», του «Αστακού» και της «Ευνοούμενης», μια ταινία πρέπει να «μην είναι μονοδιάστατη» αλλά να απευθύνεται σε όλους και να έχει διαφορετικές ερμηνείες».

Για την ιδιαιτερότητα στην αντίληψη και το σμίλευμα στην παρουσίαση των διαφορετικών κόσμων σε κάθε πόλη όπου τοποθετείται η ιστορία του «Poor things», ο Γιώργος Λάνθιμος είπε ότι προτίμησε τη χρήση παλιών παραδοσιακών τεχνικών του κινηματογράφου. «Ολα φτιάχτηκαν και χτίστηκαν χωρίς ψηφιακά εφέ.

Βεβαίως εφέ χρησιμοποιήθηκαν αλλά περισσότερο για να συμπληρώσουν και να προσθέσουν στα σκηνικά ήδη φτιαγμένα και κινηματογραφημένα». Επίσης, όπως είπε, συνειδητά προσπαθεί να μη συζητά πολύ με τους ηθοποιούς. «Με το να μην ξέρω ακριβώς τι σκέφτονται για τον χαρακτήρα τους ή την κάθε σκηνή με βάζει σε μια θέση απόστασης από αυτό που έχω μπροστά μου και μπορώ να κρίνω λίγο καλύτερα αν θεωρώ ότι αυτό λειτουργεί ή όχι.  Θεωρώ ότι αν καθόμασταν και συζητούσαμε και συμφωνούσαμε κάποια πράγματα, μετά θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να διακρίνω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει δεν συμβαίνει πραγματικά».

Η ταινία «Poor things» έχει ήδη κάνει θαυμάσια πορεία στο εξωτερικό κερδίζοντας το ανώτατο βραβείο του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας, τον Χρυσό Λέοντα, ενώ όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα είναι υποψήφια για επτά Χρυσές Σφαίρες. Ολα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα συγκεντρώσει και αρκετές υποψηφιότητες στα προσεχή Οσκαρ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος είπε ότι η επόμενη ταινία του «Kinds of kindness» βρίσκεται αυτή την εποχή στο στάδιο του μοντάζ.