Στη Ιταλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη υποβοηθούμενη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτοκτονία με χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο ασθενούς.

Η 55χρονη έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και ήθελε να σταματήσει να ταλαιπωρείται.

Η 55χρονη γυναίκα από την Τεργέστη διέπραξε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία με τη βοήθεια της εθνικής υπηρεσίας υγείας, που της παρείχε την ουσία, με βάση πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως ανέφερε το Ansa.

Την απόφαση αυτή εφάρμοσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας και την έκανε γνωστή η οργάνωση Λούκα Κοσιόνι η οποία τάσσεται εδώ και πολλά χρόνια υπέρ της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας».

«Το δικαίωμα στην επιλογή κερδίζει έδαφος παρά την ιδεολογική αντίσταση. Πάρα πολλή αναμονή για έναν άρρωστο – τώρα (πρέπει να γίνουν) οι περιφερειακοί νόμοι, ώστε να αποφευχθούν άλλες παράνομες αρνήσεις» όπως εκείνη της Σιμπίλα Μπαρμπιέρι στην περιφέρεια Λατίου, μια περίπτωση στην οποία όμως δεν δόθηκε το πράσινο φως στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σημειώνουν οι Φιλομένα Γκάλο και ο Μάρκο Καπάτο στον ιστότοπο της Ένωσης.

Η Ένωση δημοσίευσε και το τελευταίο μήνυμα της γυναίκας στο οποίο η ίδια τονίζει πως αγάπησε τη ζωή και τους αγαπημένους της «με όλο μου το είναι, και με την ίδια ένταση άντεξα σε ένα σώμα που δεν είναι πλέον δικό μου. Ωστόσο, αποφάσισα να βάλω ένα τέλος στον πόνο που νιώθω, γιατί πλέον είναι πραγματικά ανυπόφορος. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που με βοήθησαν να επιβάλω τη θέλησή μου, την οικογένειά μου, που ήταν μαζί μου μέχρι το τέλος. Σήμερα είμαι ελεύθερη, θα ήταν πραγματικό μαρτύριο να μην έχω την ελευθερία να επιλέξω».