Τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων που θα προωθήσει εντός του 2024 η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας παρουσίασε από το βήμα του ΟΤ Forum ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης, προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ έμφαση θα δοθεί και στη διεξαγωγή πολλών ψηφιακών ελέγχων για φοροδιαφυγή. Επόμενο σημαντικό ραντεβού αποτελεί η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς – κάτι που αναμένεται να προχωρήσει την άνοιξη. Σημαντικό σταθμό θα αποτελέσει η ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ παράλληλα, όπως ανέφερε ο οικονομικό σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα τρέχει η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Αττικής για να δημιουργηθεί ένας 5ος ισχυρός πόλος στο τραπεζικό σύστημα. Σημαντικό στόχο αποτελεί η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά, κάτι που απαιτεί ύπαρξη ρευστότητας καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων με μεγάλη διασπορά.

Μεσοπρόθεσμους στόχους αποτελούν η αναβάθμιση των κεφαλαιαγορών και το πλαίσιο κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Πρόβλημα η αργή απονομή δικαιοσύνης

Ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην πράσινη μετάβαση και τον τουρισμό καθώς και για τον κλάδο της υγείας και τις τράπεζες. Το κλίμα στα διάφορα roadshow στο εξωτερικό είναι πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Πατέλης. Η επενδυτική βαθμίδα άλλαξε πάρα πολλά, ενώ οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πλεονέκτημα την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Επεσήμανε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολύ αργή απονομή δικαιοσύνης, και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση των δικαστικών εγγράφων, η αξιολόγηση των δικαστών και η πιλοτική δίκη. «Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι σαν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», ανέφερε, εξηγώντας ότι απαιτούνται πολλές μικρές παράλληλες δράσεις.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε πλέον στην εποχή της κρίσης και πρέπει να ανταμείβουν τους εργαζομένους τους για να μην τους χάνουν.

Ο στόχος της τρέχουσας τετραετίας

Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει πριν εκλεγεί, το 2019. Επρόκειτο για ένα τρίγωνο με μείωση της φορολογίας, μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση των τραπεζών. Από αυτή την άποψη, όπως σημείωσε, το βασικό είναι κανείς να έχει κατά νου μια οικονομική συνταγή που να βασίζεται σε στέρεες βάσεις.

Περιέγραψε ως στόχο της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας τη σύγκλιση με την Ευρώπη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης εξαρτώνται από το οικονομικό περιβάλλον, και ως εκ τούτου αν τα πράγματα πάνε καλά πολλά μέτρα μπορούν να αποσυρθούν.

Υποστήριξε τέλος ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας – για παράδειγμα – κίνητρα για την ψηφιοποίηση, για κατάρτιση και για πράσινο μετασχηματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «κάθε πρόταση που έχει μια λογική».