Το μεσαιωνικό τέμενος Ομάρι της Γάζας, το παλαιότερο και μεγαλύτερο τέμενος στον παλαιστινιακό θύλακα, βομβάρδισε το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές της Χαμάς.

Φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως, δείχνουν τις εκτεταμένες καταστροφές, που προκλήθηκαν στο τζαμί.

Οι τοίχοι είναι πεσμένοι, όπως και οι στέγες, ενώ μια τεράστια ρωγμή υπάρχει στο κάτω μέρος του πέτρινου μιναρέ, με τη Χαμάς να κάνει λόγο για ένα «ειδεχθές, βάρβαρο έγκλημα».

Δημοσιογράφοι του Reuters από τη Γάζα αναγνώρισαν ότι ο μιναρές στη φωτογραφία είναι αυτός του τεμένους Ομάρι. Επίσης, το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επαλήθευσε ότι οι φωτογραφίες είναι του τεμένους.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ζημιές στο τέμενος, το οποίο χτίστηκε μεταξύ του 5 μ.Χ. αιώνα και του 7 μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομά του από τον δεύτερο χαλίφη του Ισλάμ, Ομάρ.

Δείτε φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο τέμενος

Ο Γκουτέρες ζητά κατάπαυση του πυρός

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότο, χτυπώντας τη Χαν Γιουνίς, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητά κατάπαυση του πυρός.

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες, οι ισραηλινοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, η έλλειψη καυσίμων και η διακοπή των επικοινωνιών καθιστούν αδύνατο για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους εταίρους τους να προσεγγίσουν τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι κάτοικοι της Γάζας καλούνται να μετακινούνται σαν ανθρώπινα φλιπεράκια, αναπηδώντας μεταξύ όλο και μικρότερων κομματιών του νότου χωρίς να διαθέτουν τίποτα από τα βασικά για την επιβίωση. Αλλά πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλει», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας ξεμένουν από τρόφιμα με την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα να απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

«Η κτηνωδία που διαπράττει η Χαμάς δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Ο λαός της Γάζας κοιτάζει στην άβυσσο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η δοκιμασία τους. Καλώ το Συμβούλιο να μη λυπηθεί τις προσπάθειες για να πιέσει για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη συζήτηση του ψηφίσματος για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.