Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η λίστα με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν τις περισσότερες πωλήσεις εμφανίσεων για τη περασμένη σεζόν (2022/2023).

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τις οκτώ ομάδες που πούλησαν παγκοσμίως τις περισσότερες φανέλες και περιέχει τέσσερις αγγλικές, δύο ισπανικές, μία γερμανική και μια γαλλική. Οι πωλήσεις είναι σε τεμάχια και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λίβερπουλ, που σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σχετική λίστα, πούλησε 1.8 εκατομμύρια φανέλες.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια τεράστια έκπληξη, καθώς κανείς θα περίμενε στην πρώτη θέση να βρίσκονται σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα ή η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι.Όμως, στην κορυφή είναι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο στις πωλήσεις εμφανίσεων της Λίβερπουλ παίζει ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος αποτελεί ίνδαλμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ειδικά στην Αφρική ο Σαλάχ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και η παρουσία του στην Εθνική ομάδα της Αιγύπτου αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους όπου αγωνίζονται οι «Φαραώ».

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1.75 εκατ. πωλήσεις, παρότι για μια ακόμα χρονιά αντιμετωπίσει πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, το brand name που έχει τη βοήθησε να πουλήσει σχεδόν 2 εκατ. φανέλες.

Οι δύο ισπανικές και οι Μπάγερν-Σίτι

Μετά τις δύο αγγλικές, στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρίσκονται δύο ισπανικές. Η Ρεάλ Μαδρίτης (3η) με 1.70 εκατ. πωλήσεις και η Μπαρτσελόνα (4η) με 1.6 εκατ. πωλήσεις. Η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι αντίστοιχα έχει επηρεάσει και τις πωλήσεις εμφανίσεων των δύο ισπανικών συλλόγων, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Την πεντάδα συμπληρώνει η Μπάγερν Μονάχου με 1.35 εκατ. φανέλες, ενώ στην έκτη θέση της λίστας βρίσκεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι, με 1.29 εκατ. πωλήσεις. Η σπουδαία ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές της και χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί πλέον ένα από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια.

Παρί και Αρσεναλ

Στην 7η θέση είναι η Παρί Σεν Ζερμέν με 1.1 εκατ. πωλήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γαλλική ομάδα πέρσι διέθετε στο ρόστερ της τόσο τον Κιλιάν Εμπαπέ όσο και τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, με τους δύο τελευταίους να μην βρίσκονται πλέον στο Παρίσι. Αρα, το παραπάνω νούμερο που αφορά την περσινή σεζόν συμπεριλαμβάνει και τις πωλήσεις των εμφανίσεων που είχαν πάνω τους τα ονόματα του Αργεντινού και του Βραζιλιάνου.

Στην 8η θέση βρίσκεται η Αρσεναλ με 850.000 πωλήσεις. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα ήταν talk of the town την περσινή σεζόν, λόγω της εξαιρετικής πορείας που έκανε στην Premier League και θα μπορούσε να είχε πουλήσει ακόμα περισσότερες εμφανίσεις, εάν είχε πάρει το πρωτάθλημα. Όμως, στο τέλος «λύγισε» και ο τίτλος κατέληξε στην Μάντσεστερ Σίτι. Η Αρσεναλ, πάντως, πούλησε 20% περισσότερες φανέλες σε σχέση με τη σεζόν 2021/2022.

Συνολικά οι οκτώ ομάδες έδωσαν παγκοσμίως 11.4 εκατ. φανέλες, με τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου να έχει σημαντικά έσοδα από την πώληση εμφανίσεων.