Νέα αναβολή έλαβε η εκδίκαση του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη για την παροχή άδειας ορκωμοσίας προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το Ειδικό Δικαστήριο ανέβαλε για τις 11 Δεκεμβρίου την εξέταση του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης των φυλακών υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί, διότι δεν βασίζεται στη νομοθεσία, ενώ οι δικηγόροι του Μπελέρη τονίζουν ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Τι ανέφερε ο Μπελέρης στο Δικαστήριο

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Φρέντι Μπελέρης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως πολιτική διάκριση και αδικία, που πρέπει να τελειώσει οριστικά.

«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και υπάρχει παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν από κάθε συνεδρίαση του διακστηρίου. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου να συνεχίζει να κυβερνά ένας ηττημένος. Πρέπει να μου επιτρέψετε να ορκιστώ» είπε ο κ. Μπελέρης στο δικαστήριο.

Ο Φρέντι Μπελέρης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως πολιτική διάκριση και αδικία

Παρών στην δίκη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης βρίσκεται στην Αλβανία προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης του αιτήματος του για να του χορηγηθεί ειδική άδεια που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Φρέντη Μπελέρης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου. Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξε δήμαρχο τους. Ο Φρέντης Μπελέρης επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει προφυλακισμένος.

Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο. Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.»