Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά στην Κίνα, η οποία είναι γνωστή κι ως σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» και η οποία πλέον έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Από την έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας, πλήττονται παιδιά σε μια περιοχή του Οχάιο, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζουν μυκόπλασμα της πνευμονίας και πρόκειται για την ίδια ασθένεια που έχει παρατηρηθεί σε επιδημίες στη Δανία και την Κίνα.

Η υγειονομική περιφέρεια του κομητείας Γουόρεν στο Οχάιο σύμφωνα με τον Independent, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι είχε αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας, καθώς υπήρξαν 145 αναφερόμενα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών από τον Αύγουστο.

Σε ένα αρχικό ενημερωτικό δελτίο την Τρίτη, η υγειονομική περιφέρεια επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια που εξαπλώνεται θεωρήθηκε ως «ξέσπασμα» λόγω του όγκου των κρουσμάτων που υπερβαίνει τον μέσο όρο.

Όπως ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία, οι κύριοι τύποι παθογόνων που έχουν ανιχνευθεί μέχρι στιγμής είναι ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο αδενοϊός και το μυκόπλασμα της πνευμονίας, με το τελευταίο εξαπλώνεται επί του παρόντος στην Κίνα και τη Δανία.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι τα οκτώ έτη. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε αρκετές σχολικές περιφέρειες του Οχάιο, ωστόσο η υγειονομική περιφέρεια δεν είναι προς το παρόν σίγουρη αν υπάρχει κάποιο κοινό μοτίβο μεταξύ των παιδιών που διαγνώστηκαν.

Η περιφέρεια ανέφερε ακόμα ότι οι ασθένειες δεν είναι ασυνήθιστες και επισήμανε ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να έχουν σχέση με την επιδημία.

«Στην αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων πνευμονίας δεν υπάρχει υποψία ότι πρόκειται για έναν νέο αναπνευστικό ιό, αλλά μάλλον ότι πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των τυπικών παιδιατρικών κρουσμάτων πνευμονίας», προσέθεσε στην ανακοίνωση.

Ακόμα παρόλο που υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «μεγάλη αύξηση» στον αριθμό των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στο Οχάιο φέτος, υποστήριξαν ότι δεν είναι «ασυνήθιστο» οι αναπνευστικές ασθένειες να εξαπλώνονται μεταξύ των κοινοτήτων κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Παρόμοια κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στην Κίνα σε μεγαλύτερη κλίμακα, με αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί και η πνευμονία από μυκόπλασμα, γνωστή και ως σύνδρομο λευκών πνευμόνων, να κυκλοφορούν στις κοινότητες.

Οι αναπνευστικές ασθένειες φέρεται να έχουν κατακλύσει τα παιδικά νοσοκομεία στην Κίνα, με ένα παιδικό νοσοκομείο του Πεκίνου να δηλώνει στο κρατικό μέσο ενημέρωσης CCTV ότι τουλάχιστον 7.000 ασθενείς εισάγονται καθημερινά. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι αναπνευστικές ασθένειες δεν είναι νέες και είναι όλες γνωστές.

Η Μαρία Φαν Κερκχόβε αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας και Πρόληψης του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών στην Κίνα θα μπορούσε να σχετίζεται με την πλήρη άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού για πρώτη φορά.

Ακόμα είπε ότι οι περιορισμοί θα κρατούσαν τα παιδιά μακριά από τη μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, και όπως οι περισσότερες χώρες βίωσαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, οι αναπνευστικές ασθένειες αυξήθηκαν μετά την άρση των περιορισμών.

Ωστόσο, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν υποστήριξε ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί στοιχεία που να συνδέουν το ξέσπασμα της επιδημίας στο Οχάιο με άλλα κύματα, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

«Το να έχουμε 140 κρούσματα σε μια κομητεία είναι λίγο περισσότερο από ό,τι θα περιμέναμε κανονικά», δήλωσε στο Fox News ο δρ. Ρόμπερτ Φρενκ, παιδίατρος στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι.

«Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε ξεσπάσματα του ιού, όπως γνωρίζουμε καλά από την πανδημία πριν από δύο χρόνια», προσέθεσε.

Τι είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας;

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις καταστρέφοντας την επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Περίπου δύο εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με την έξαρση της ασθένειας να κορυφώνεται κάθε τρία έως επτά χρόνια.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο NBC ότι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες χώρες μπορεί να εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων είναι απλώς επειδή αναμενόταν μια έξαρση.

Μόλις κάποιος μολυνθεί, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες και συνήθως διαρκούν περισσότερο από την τυπική πνευμονία.

Πώς μεταδίδεται

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως μεταξύ ατόμων που περνούν πολύ χρόνο μαζί, όπως σε νοικοκυριά, σχολεία, φοιτητικές εστίες και στρατιωτικές ή νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Στο Οχάιο, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν ανέφερε ότι τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και κόπωση. Άλλα συμπτώματα που απαριθμούνται από το CDC περιλαμβάνουν πονόλαιμο και πονοκεφάλους. Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια, μπορεί επίσης να εμφανίσει φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, υγρά μάτια, συρρίτουσα αναπνοή, εμετό και διάρροια.

Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, όπου μπορεί επίσης να παρουσιαστεί δύσπνοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν «να αναρρώσουν στο σπίτι και να θεραπευτούν με αντιβιοτικά», ανέφερε ακόμα στην ανακοίνωσή της η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο.

Παιδιά με τους γονείς τους έξω από νοσοκομείο στο Πεκίνο

Το CDC από την πλευρά του, ανέφερε επίσης ότι οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά εάν κάποιος αναπτύξει πνευμονία από τη μόλυνση με το βακτήριο.

Σοβαρή πνευμονία, κρίσεις άσθματος, πρήξιμο στον εγκέφαλο, αιμολυτική αναιμία, νεφρικά προβλήματα και δερματικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από τη λοίμωξη σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου συνήθως θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσοι αναρρώνουν από αναπνευστική ασθένεια ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους.

Μέτρα προστασίας

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο και το CDC συνιστούν να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε την εξάπλωση.