Ασυνήθιστη χαρακτηρίζουν οι επιδημιολόγοι την έξαρση αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως πνευμονίας, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των παιδιών στην Κίνα, αν και οι αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα δεν οφείλονται σε κάποιο νέο παθογόνο παράγοντα.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19 ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων, όμως το ασυνήθιστο στην περίπτωση της Κίνας είναι ότο το κύμα αυτό δεν συνδέεται με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, αλλά με ένα βακτήριο που προκαλεί πνευμονία.

Παραμένει ασαφές γιατί το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο δεν έχει προκαλέσει επιδημίες σε άλλες χώρες, προκαλεί τόσα πολλά κρούσματα στην Κίνα.

Μυκοβακτήριο

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διεθνής Εταιρεία για τα Λοιμώδη Νοσήματα ανέφερε συρροή κρουσμάτων «αδιάγνωστης πνευμονίας» στην Κίνα, μια εξέλιξη που θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου ότι η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας είχε ξεκινήσει από την πόλη Γουχάν της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε περισσότερα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα από την Κίνα, η οποία είχε παλαιότερα κατηγορηθεί για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ στις 23 Νοεμβρίου, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των νοσηλειών σε γνωστά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης, οι αδενοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Παρόλα αυτά, η αύξηση που καταγράφεται από τον Μάιο στις εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά σε βόρειες πόλεις όπως το Πεκίνο, αποδίδεται κυρίως στο βακτήριο Mycoplasma pneumoniae, συχνή αιτία πνευμονίας.

Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια και δεν απαιτεί νοσηλεία, φέτος όμως χτύπησε τα παιδιά πιο σκληρά.

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Κίνα ίσως συνδέεται με την ανθεκτικότητα του βακτηρίου στα αντιβιοτικά, εκτίμησε μιλώντας στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

To M.pneumoniae αντιμετωπίζεται συνήθως με μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται μακρολίδες. Λόγω αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, το 70 με 90 τοις εκατό των κρουσμάτων M.pneumoniae στο Πεκίνο είναι ανθεκτικά στις μακρολίδες, ένα πρόβλημα που μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία.

Κατά τα άλλα, πάντως, ο Κάουλινγκ δεν θεωρεί περίεργο το κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός εκτέθηκε σε ιούς και μικρόβια από τα οποία είχε μείνει προστατευμένος τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η μη έκθεση του πληθυσμού σε παθογόνους παράγοντες λόγω των περιοριστικών μέτρων δημιούργησε ένα «χρέος ανοσίας», πρόσθεσε ο Φραβσουά Μπαγιού του University College στο Λονδίνο.

«Δεδομένου ότι η Κίνα πέρασε πιο παρατεταμένο και πιο σκληρό lockdown από κάθε άλλη χώρα, είναι αναμενόμενο ότι αυτά τα κύματα ‘εξόδου’ από το lockdown θα ήταν μεγαλύτερα» επισήμανε.