Η φωτογραφία της στιγμής συγκεκριμένη. Ο θριαμβευτής της Φρανκφούρτης ΠΑΟΚ, με ένα εισιτήριο για τους «16» του Conference League στο τσεπάκι, κάνοντας από τώρα ευρωπαϊκά πλάνα για τον Μάρτιο.

Και ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με πολλές πιθανότητες να τον συναντήσουν στην ίδια διοργάνωση, έστω με διαφορά μιας… φάσης. Πάνε όλοι για το top 24 και τον έξτρα νοκ άουτ γύρο πριν από τους «16». Αρκεί το βράδυ της 14ης του Δεκέμβρη:

  • Ο Ολυμπιακός (4β) να μην ηττηθεί από την Τοπόλα (1β) στο Καραϊσκάκης
  • Η ΑΕΚ (4β) να μην χάσει από τον Άγιαξ (2β) στην Ολλανδία
  • Ο Παναθηναϊκός (4β) να μην χάσει από τη Μακάμπι Χάιφα (1β, με τους Ισραηλινούς όμως στις 6/12 να αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη Βιγιαρεάλ) στη Λεωφόρο

Πως το λένε όλο αυτό που συμβαίνει; Μια χαρά ευκαιρία για όλους (ακόμη και για την ΑΕΚ που σαφώς έχει δυσκολότερο έργο στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων). Αρκεί φυσικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αν τα καταφέρουν; Θα μπουν όλοι παρέα στην κλήρωση της 18ης Δεκεμβρίου. Και εδώ είναι που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον.

Γιατί το φετινό Conference League που κατaλήγει στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας (29/5) είναι μια χαρά «φιλικό» για το επίπεδο των ελληνικών ομάδων. Και αυτό το καταλαβαίνεις καλύτερα αν ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στην πιθανή 24άδα.

Ποιοι θα ήταν οι πιθανοί αντίπαλοι

Αν η φάση των ομίλων τελείωνε χθες για παράδειγμα; Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα είχαν υποψήφιους αντιπάλους για τον Φλεβάρη (15-22/2 τα νοκ άουτ): Σλόβαν Μπρατισλάβας,  Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια Βαρσοβίας, Φερεντσβάρος, Λουντογκόρετς, Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Αυτές είναι οι επτά από τις οκτώ «δεύτερες» σήμερα στους ομίλους του Conference League. Και η 8η είναι η Άιντραχτ Φρανκφούρτης που σαφώς είναι καλύτερη από όλες αλλά που ο ΠΑΟΚ ήδη την νίκησε φέτος δύο φορές…

Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι απευθείας στη φάση του Μάρτη. Εκεί βρίσκονται ήδη και οι: Βικτόρια Πλζεν και η Μπριζ ενώ αν σήμερα είχαν τελειώσει όλα, θα ήταν και οι: Άστον Βίλα, Φιορεντίνα, Γάνδη, Νόρτζελαντ και Λιλ.

Επιπλέον από το Europa League μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ θα κατέβαιναν σε αυτές τις ράγες οι: Σπάρτα Πράγας, Στουρμ Γκρατς, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Σερβέτ και Μόλντε…

Εξαιρώντας δηλαδή την Άστον Βίλα που φέτος στα χέρια του Ουνάι Έμερι δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες (3η στην Premier League, μόλις 2 βαθμούς από την πρωτοπόρο Άρσεναλ) καμιά υποψήφια αντίπαλος από εκείνες που σου… κόβουν την ανάσα, και τον ορίζοντα. Η Φιορεντίνα είναι 8η στην Ιταλία, η Λιλ 4η στη Γαλλία, η Άιντραχτ 7η στη Γερμανία, άρα όλες προφανώς με στόχο να πάνε όσο πιο μακριά μπορούν στο Conference League. Καμία εξ αυτών όμως στα… καλύτερα τους.

Αν όντως βρεθούμε εκεί με τέσσερις ομάδες –ουσιαστικά η ΑΕΚ είναι που έχει δύσκολο έργο ως ότου να τα καταφέρει- τότε μπορούμε κάλλιστα να ελπίζουμε ότι ίσως με λίγη τύχη να δούμε έναν εκπρόσωπο μας στα προημιτελικά (όπως έκανε προ διετίας ο ΠΑΟΚ) ή και ακόμη παραπέρα…