Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα επισκιάστηκαν την τελευταία στιγμή χθες, από έναν ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό μόλις 10 μηνών, σκοτώθηκε.

Λίγο πριν απ’ την απελευθέρωση και άλλων ομήρων, γυναικών και παιδιών στο πλαίσιο της εκεχειρίας, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο νεότερος όμηρος, ο Κφιρ Μπίμπας, είχε σκοτωθεί σε παλαιότερο ισραηλινό βομβαρδισμό, μαζί με τον τετράχρονο αδερφό του Αριέλ και τη μητέρα τους. Δεν αναφέρεται τίποτα για τον πατέρα τους, ο οποίος επίσης κρατείται όμηρος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελέγχουν τον ισχυρισμό της Χαμάς, για το μωρό και την οικογένειά του.

Ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι και ο στρατός επιδιώκει να διευκρινίσει την κατάσταση. «Ασχοληθήκαμε με την οικογένεια, συναντηθήκαμε μαζί τους, τους παρηγορούμε εξαιτίας αυτής της τραγικής ανακοίνωσης που έγινε», δήλωσε. Οι συγγενείς είχαν απευθύνει ειδική έκκληση για την απελευθέρωση της οικογένειας, καθώς είδαν ότι οι ημέρες περνούσαν και ενώ αφήνονταν ελεύθερες γυναίκες και παιδιά, δεν είχαν κανένο νέο για τον πιο μικρό όμηρο, το μόλις 10 μηνών μωρό, τη μητέρα και τον 4χρονο αδελφό του.

Ζητούν δεσμεύσεις

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι θα ήταν αδύνατο να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, λόγω της λήξης της σήμερα το πρωί, χωρίς δέσμευση για απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των ομήρων. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 30 γυναίκες και παιδιά, άρα θα μπορούσε να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός κατά 2-3 ημέρες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Ισλαμική Τζιχάντ, άλλη μια οργάνωση που είχε πάρει ισραηλινούς ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι είχε και εκείνη παραδώσει δικούς της ομήρους.

Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου ανέφεραν επίσης ότι οι διαπραγματευτές θεωρούν πως μια διήμερη παράταση ήταν δυνατή, ενώ γίνονται συζητήσεις ακόμα και για μια δεκαήμερη κατάπαυση.

Οι ακροδεξιοί

Ομως ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό να απορρίψει μια ευρύτερη συμφωνία. Δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου αύξησαν τις επιθέσεις κατά της κατάπαυσης του πυρός, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του απειλείται εάν επιδίωκε μια πιο φιλόδοξη ανταλλαγή με τη Χαμάς.

Ο ακροδεξιός Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών, προειδοποίησε ότι η διεύρυνση της τρέχουσας συμφωνίας «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, ούτε καν ως πρόταση. Αυτό είναι σχέδιο για την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ. Συνεχίζουμε μέχρι την απόλυτη νίκη, θέλοντος του Θεού, και την καταστροφή των Ναζί της Χαμάς», πρόσθεσε. Ο Itamar Ben-Gvir, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας έγραψε: «Διακοπή του πολέμου = διάλυση της κυβέρνησης».

Πάντως η ένταση στη Δυτική Οχθη φαίνεται να αυξάνεται, καθώς χθες τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν. «Τα δύο παιδιά, ο 8χρονος Ανταμ Σαμέρ και ο 15χρονος Μπαζίλ Σουλεϊμάν πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής», σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Αναταραχή στη CIA

Οι εξελίξεις στη Γάζα έφεραν χθες αναταραχή και στη CIA, καθώς ανώτατη αξιωματούχος δημοσίευσε μια εικόνα υπέρ της Παλαιστίνης στο Facebook.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA άλλαξε τη φωτογραφία εξωφύλλου στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου βάζοντας την εικόνα ενός άνδρα που κυματίζει μια παλαιστινιακή σημαία. Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι «Financial Times» χωρίς ωστόσο να την κατονομάσουν, καθώς η CIA εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά της.

Oπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ανάρτηση μιας εικόνας με απροκάλυπτη πολιτική θέση σε δημόσια πλατφόρμα είναι μια ασυνήθιστη κίνηση για ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι «FT» επισημαίνουν ότι δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με την αξιωματούχο της CIA, αλλά ύστερα από το δημοσίευμα, οι εικόνες υπέρ της Παλαιστίνης και άσχετες αναρτήσεις από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διαγράφηκαν από τη σελίδα της.