Την υπόθεση της παύσης λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, από την 1η Νοεμβρίου, φέρνουν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής την τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένας Δούρου.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναστολής των εργασιών του τμήματος θεωρήσεων και του πολιτικού τμήματος του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα το 2022 εξαιτίας απέλασης τότε διπλωματών.

«Πρόκειται, όπως αποκάλυψε ο ρωσικός κυβερνητικός ιστότοπος «Pravo», για τον τερματισμό της συμφωνίας «μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πόλη της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί με τη μορφή ανταλλαγής σημειωμάτων από τις 22 Φεβρουαρίου 2002″», επισημαίνουν οι βουλευτές και ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών να τους ενημερώσει ποιοι είναι οι λόγοι παύσης της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και αν ο υπουργός σκοπεύει να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση της συμφωνίας για την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών & βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Σχετικά με τον τερματισμό της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα»

“Την 1η Νοεμβρίου 2023 τερματίστηκε η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πόλη της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί με τη μορφή ανταλλαγής σημειωμάτων από τις 22 Φεβρουαρίου 2002”. Αυτό ανέφερε ο ρωσικός κυβερνητικός ιστότοπος “Pravo”.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της αναστολής των εργασιών του τμήματος θεωρήσεων και του πολιτικού τμήματος του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα το 2022 εξαιτίας απέλασης τότε διπλωματών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έπαψε η λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα;

2. Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας;

3. Σκοπεύει να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση της συμφωνίας για την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Χρήστος Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία