Ύστερα από 14 μήνες διαβουλεύσεων, η Αλβανία κατάφερε να ολοκληρώσει την περασμένη Παρασκευή τη πρώτη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν τούτου, ορίστηκε για σήμερα, Τετάρτη, η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στην ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι η Ελλάδα κατέθεσε στο Coperer (επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων) ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας εφόσον δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σημειώνεται δε ότι η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας αναμένεται να εξεταστεί στις 4 Δεκεμβρίου, μετά από 6 μήνες κωλυσιεργίας, στο ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση περί ορκωμοσίας του.

Την άλλη εβδομάδα εκδικάζεται η αίτησή του στο ειδικό δικαστήριο

Ο οδικός χάρτης για την ένταξη της Αλβανίας

Η κατάθεση επιφυλάξεων από την πλευρά της Αθήνας σημαίνει ότι πρόκειται να «μπλοκάρει» για ένα διάστημα την αποστολή της επιστολής, η οποία είναι μία διαδικασία τεχνικού επιπέδου. Τα βήματα, άλλωστε, στην επόμενη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. αφορούν την δημιουργία μίας έκθεσης.

Αυτή θα περιγράφει όλα τα κριτήρια (benchmarks), δηλαδή έναν «οδικό χάρτη» για όσα έχουν ήδη ή πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από τα Τίρανα (standing accession report). Το διαδικαστικό σκέλος περιλαμβάνει και τη σύγκληση σχετικής διακυβερνητικής διάσκεψης στην Ευρώπη.