Με μια πρωτοφανή χειρονονομία, 0 Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, στο Λονδίνο.

Η απόφαση αυτή που προκάλεσε ψυχρολουσία στην Αθήνα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σχετίζεται με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρόκειται για μία κίνηση ασυνήθιστη, η οποία όμως είναι δηλωτική της δυσαρέσκειας του Λονδίνου για τον χειρισμό της υπόθεσης των Μαρμάρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Οπως όλα δείχνουν, παρά το γεγονός ότι ο ελληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, η Ντάουνιγκ Στριτ, αποφάσισε – και μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση των Μαρμάρων εξαιτίας συναντήσεων και δημοσιευμάτων – να βάλει τέλος στις όποιες προσδοκίες  είχαν ήδη καλλιεργθεί.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του κάνοντας την ακόλουυθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο Ρίσι Σούνακ επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση» και πως «ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη, στις 12:30 στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Κυβερνητικές πηγές συνέδεαν ευθέως τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλους παρατηρητές, οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα ενόχλησαν την Ντάουνιγκ Στριτ.

Αρμόδιες πηγες σχολιάζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πάψει να διατυπώνει τα επιχειρήματα της. Ανέφεραν μάλιστα με νόημα ότι η πολιτιστική διπλωματία – συζητήσεις και διαπραγματεύσεις –  γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», είχε πει ο Μητσοτάκης στο BBC χθες.

Η ελληνική πλευρά εξέλαβε την ξαφνική ακύρωση του τετ α τετ ως «πολιτικά απρεπή» κίνηση.

⇒ Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο Ρίσι Σούνακ επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση» και πως «ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.