Η Καρίνα Μιλέι, αδελφή τουνεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής, είναι γνωστή και με το προσωνύμιο «Το αφεντικό».

Οχι τυχαία μάλλον, καθώς πολλοί θεωρούν πως είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τον Χαβιέρ Μιλέι και κινεί τα νήματα, στηρίζοντάς τον και κατευθύνοντάς τον στις κρίσιμες στιγμές και λαμβάνοντας ουσιαστικά όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Οι φήμες μάλιστα λένε ότι είναι αυτή που φροντίζει και για την εμφάνισή του, ιδίως την κόμμωσή του, καθώς και για τη διοργάνωση των δημόσιων εμφανίσεών του.

Ο ίδιος άλλωστε έχει συμπυκνώσει τη σχέση που διατηρεί με την αδελφή του με τα παρακάτω λόγια: «Ο Μωυσής ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης, ο οποίος όμως δεν ήταν τόσο καλός στο να διαδίδει το μήνυμά του, γι’ αυτό και ο Θεός έστειλε τον Ααρών για να το κάνει. Στην περίπτωσή μας, Μωυσής είναι η Κάρι και εγώ είμαι αυτός που διαδίδω το μήνυμα».

Ετσι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη επισήμως ο ρόλος της, ελάχιστοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι θα υπάρχει και θα είναι «κλειδί» για τη νέα διακυβέρνηση, η οποία επισήμως πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Η αντιπρόεδρος

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως ο Μιλέι δεν θα έχει μόνο μία, αλλά δύο γυναίκες οι οποίες θα είναι κυριολεκτικά «σκιά» του. Η άλλη είναι η αντιπρόεδρός του, η 46χρονη δικηγόρος Βικτόρια Βιγιαρουέλ, η οποία θεωρείται όχι απλώς «σκληρή δεξιά», αλλά και κάτι παραπάνω: είναι αυτή η οποία θεωρεί πως η δικτατορία δεν ήταν δα και κάτι σοβαρό, ενώ όσοι μιλούν για τα εγκλήματά της απλώς υπερβάλλουν.

Εχει άλλωστε διαδηλώσει υπέρ της αποφυλάκισης όσων στρατιωτικών έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι κάτι που φαίνεται και από την ιδιαίτερα ενεργό παρουσία της στο Χ – εκεί όπου, ανάμεσα στα άλλα, έχει γράψει: «Το να κάνω μπούλινγκ και να δέρνω αριστερούς είναι το αγαπημένο μου σπορ».

Σε αυτό το φόντο, ο Μιλέι συναντήθηκε χθες με τον απερχόμενο πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, με τον οποίο – επισήμως τουλάχιστον – συζήτησε τα διαδικαστικά που αφορούν τη μετάβαση της εξουσίας. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο εκλογικός του θρίαμβος συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά στη Λατινική Αμερική.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση του κεντροαριστερού προέδρου του Μεξικού, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εκλογή του Μιλέι ως «αυτογκόλ» για τους Αργεντινούς – συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού του φίλου Φερνάντες και του υποψηφίου του στρατοπέδου των «περονιστών», Σέρχιο Μάσα.