«Βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια», τόνισε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του για τους εννέα βουλευτές που αποχώρησαν, το πρωί της Πέμπτης (23/11), από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις, ο κ. Πολάκης, έκανε λόγο για «κόμμα μίας χρήσης» και αναφέρθηκε σε ηττημένους, που ξεκίνησαν να υπονομεύουν τη νέα ηγεσία από την πρώτη ημέρα της εκλογή της.

«Είναι δύσκολο να πεις μια γνώμη για μια διάσπαση που γίνεται, επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικής εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, από την επόμενη μέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους τώρα», ανέφερε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια, ως κόμμα μιας χρήσης το οποίο θα περάσει και αυτό στη λήθη της ιστορίας».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει και εκφράζει κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικά στρώματα. Με το πολιτικό σχέδιο, το οποίο πολύ σύντομα θα επαναδιατυπώσουμε, με την ιστορική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών να στηρίζουν το αποτέλεσμα της εκλογής, θα διαμορφώσουμε τους όρους για σκληρή αντιπολίτευση στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την ανατροπή του και αντικατάσταση του από μια προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η μεγάλη έξοδος

Το πρωί της Πέμπτης (23/11) ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους από το κόμμα επτά βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου και δύο ακόμη μουσουλμάνοι βουλευτές.

Έτσι, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μένει με 36 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει 32. Ειδικότερα, ανεξαρτητοποιήθηκαν οι:

  • Αναγνωστόπουλου Σία
  • Αχτσιόγλου Έφη
  • Ζειμπεκ Χουσεΐν
  • Ηλιόπουλος Νάσος
  • Τζανακόπουλος Δημήτρης
  • Τζούφη Μερόπη
  • Φερχάτ Οζγκιουρ
  • Φωτίου Θεανώ
  • Χαρίτσης Αλέξης

Αυτοί οι εννέα βουλευτές, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, θα σχηματίσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα αποτελείται από 11 βουλευτές.

Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για τις ανεξαρτητοποιήσεις των εννέα βουλευτών, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολιάζοντας ότι η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια.