Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ξεχωριστή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συγγενείς αιχμαλώτων στη Γάζα, η καθηγήτρια Σιρίν Αουάντ Χιλάλ δήλωσε ότι ο θρησκευτικός ηγέτης χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία».

«Όταν μοιραστήκαμε τις ιστορίες των οικογενειών που έχουν σκοτωθεί (σ.σ. στη Γάζα) ανέφερε: «Βλέπω τη γενοκτονία», δήλωσε η Χιλάλ, η οποία διδάσκει στο Bible College της Βηθλεέμ.

«Ήταν πολύ σαφές ότι η λέξη γενοκτονία δεν προερχόταν από εμάς. Προήλθε από την Αγιότητά του, τον Πάπα Φραγκίσκο», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι και οι δέκα Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν τον άκουσαν να χρησιμοποιεί τη λέξη.

Ωστόσο, μια δήλωση που έστειλε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι, σε απάντηση σε ερώτηση που έστειλε με γραπτό μήνυμα ένας δημοσιογράφος, ανέφερε το αντίθετο.

«Δεν γνωρίζω ότι (σ.σ. ο Πάπας) χρησιμοποίησε μια τέτοια λέξη. Χρησιμοποίησε όρους που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης και λέξεις που σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύουν την τρομερή κατάσταση που βιώνεται στη Γάζα», ανέφερε η δήλωση του Μπρούνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πάπας Φραγκίσκος: Κίνδυνος να υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς στον πόλεμο στη Γάζα

Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε χωριστά σήμερα στο Βατικανό συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και Παλαιστινίων που έχουν την οικογένειά τους στη Γάζα, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς» σε αυτό τον πόλεμο.

«Να προσευχόμαστε για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Να προσευχόμαστε για να επιλυθούν οι διαφωνίες με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και όχι με ένα βουνό από νεκρούς από τη μια και από την άλλη πλευρά», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή.

Το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε αφότου ο ποντίφικας δέχθηκε το πρωί «αντιπροσωπεία Ισραηλινών που μέλη της οικογένειάς τους κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αντιπροσωπεία Παλαιστινίων», όπως εξήγησε στο τέλος της γενικής ακρόασης της Τετάρτης στην Αγία Έδρα.