Διπλό ενδιαφέρον και στο βάθος «παίκτης» έκπληξη για το νέο Μινιόν, που αναγεννημένο, «πράσινο» και με πολλαπλές χρήσεις θα αποκτήσει το 2024 μια δεύτερη ζωή, με φιλόδοξο στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για να μεταμορφωθεί η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας.

Αυτή την περίοδο το επιτελείο της Dimand διαπραγματεύεται την τελική συμφωνία με τον μισθωτή – άγκυρα (anchor tenant) για τα κτίρια ΒΓΔΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει διπλό ενδιαφέρον προερχόμενο από παγκόσμιους κολοσσούς του retail, ενώ «παίζει» και εναλλακτική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα «πέσουν» οι υπογραφές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων από τον νέο μισθωτή.

Οι υψηλότεροι όροφοι

Στο ξεκίνημα του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων μόνιμων κατοίκων Ομόνοιας! Και αυτό γιατί το Μινιόν θα αναβιώσει όχι ως ένα εμπορικό συγκρότημα αλλά ως ένας «πράσινος» πόλος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο Α προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, σύγχρονων προδιαγραφών.

Σημειώνεται ότι η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Τα διαμερίσματα θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, καταλαμβάνοντας περίπου 4.000 τ.μ.

Στο κτίριο ΒΓΔΕ θα φιλοξενούνται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, με τις εμπορικές χρήσεις (περίπου 6.000 τ.μ.) να αναπτύσσονται στο ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους, ενώ οι γραφειακές εγκαταστάσεις ( 7.700 τ.μ.) στα υψηλότερα επίπεδα. Σχεδιάζονται επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.).

Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων. Το νέο Μινιόν θα δώσει ξανά πνοή στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η Dimand πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του κτιρίου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η αγορά του κτιρίου, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, κόστισε 26 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογου ύψους προβλέπεται ότι θα είναι και το κόστος της ανακατασκευής, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στα τέλη του έτους για τα κτίρια ΒΓΔΕ (μεικτές χρήσεις) και σε επόμενο χρόνο για το κτίριο Α (οικιστικό).

Για το νέο Μινιόν, την αναγέννηση του οποίου έχει αναλάβει ο Μίνως Διγενής, ένας καταξιωμένος αρχιτέκτονας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos με έδρα στη Βαρκελώνη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες.

Φωταγωγήθηκε το κτίριο

Το κτίριο που βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Δώρου φωταγωγήθηκε το βράδυ της Τρίτης και τα σχόλια στο Twitter ήταν ένας συνδυασμός θαυμασμού και νοσταλγίας.

Τα φώτα που έλουσαν το κτίριο ήταν τρία: το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Πηγή: ΟΤ