Ποιο είναι το συστατικό που απογειώνει μια ερωτική σκηνή σε ένα υπερθέαμα αισθησιασμού; Είναι η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών του; Ο ρεαλισμός της πράξης; Ή η δύναμη της φαντασίας;

Μήπως τελικά όλα έχουν να κάνουν με το γυμνό ή τέλος πάντων την απουσία αυτού; Σε μια δεκαετία που λόγω του κοροναϊού και πολλών άλλων δεινών το σεξ στο σινεμά έχει πεθάνει, είναι κάποιες ταινίες που το ανασταίνουν κάθε φορά που προβάλλονται ξανά στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη.

Nyphomaniac – 2013

Το «Nyphomaniac» του Λαρς φον Τρίερ, που εξελίσσεται σε δύο μέρη, δεν είναι μια αισθησιακή ταινία. Το σεξ στο πρώτο μέρος είναι αστείο, ενώ στο δεύτερο σχεδόν άγριο. Για τους γνώστες, ωστόσο, του έργου του Δανού σκηνοθέτη δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η μοναδική ενδιαφέρουσα ερωτική σκηνή ανάμεσα στην Τζο, που ερμηνεύει καθηλωτικά η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και τον άκρως γοητευτικό Τζέιμι Μπελ έχει να κάνει με το πόνο.

Ο δεύτερος, ένας άνδρας που λατρεύεται από τις γυναίκες για την άγρια επίπονη ευχαρίστηση που τους χαρίζει, ικανοποιεί την Τζο αλλά δεν καταφέρνει να την ελέγξει σε μια σκηνή που εντυπωσιάζει χωρίς να τρομάζει.

Μαύρος κύκνος – 2010

Αν κάποιος ζητούσε να του πει κάποιος άλλος ποια είναι η πιο ερωτική σκηνή στη ταινία «Μαύρος Κύκνος» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εννέα στους δέκα θα μιλούσαν για την ερωτική συνεύρεση ανάμεσα στη Νίνα (Νάταλι Πόρτμαν) και την Λίλι (Μίλα Κούνις).

Κι όμως η σκηνή που συγκαταλέγεται στη λίστα των περισσοτέρων σχετικών σφυγμομετρήσεων με τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιο σινεμά είναι αυτή κατά την οποία η Νίνα ικανοποιεί μόνη της τον εαυτό της γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάτη στην πειθαρχεία και την απουσία ερωτισμού, που της επέβαλλε η νευρωτική αποτυχημένη μπαλαρίνα μητέρα της.

Το μυστικό του Brokeback Mountain – 2005

Η ιστορία δύο καουμπόηδων, που ερωτεύτηκαν τόσο δυνατά που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο πάθος τους, με τίτλο «Το μυστικό του Brokeback Mountain» της Άννυ Πρου προκάλεσε σάλο όταν γυρίστηκε ταινία. Χρειάστηκαν δύο μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ, ο Τζέικ Τζίλενχαλ και ο Χιθ Λέτζερ, που ερμήνευσαν αντίστοιχα τον Τζακ και τον Ένις της γνωστής ιστορίας και ένας σκηνοθέτης του βεληνεκούς του Ανγκ Λι για να μην καταλήξει το Brokeback Mountain μια ομοφυλοφιλική πορνογραφική ταινία.

Η συνεύρεση του Τζακ με τον Ένις στη ζεστασιά μιας σκηνής ψηλά στα βουνά θεωρείται σήμερα μια από τις κλασσικές ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Άπιστη – 2002

Η ιστορίας της ταινίας «Άπιστη» θα μπορούσε να ανήκει σε ένα από τα φτηνά ρομάντζα που αρέσκονται να διαβάζουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών, απλά και μόνο για να σκοτώσουν τη πλήξη τους με έναν παράνομο έρωτα.

Και παρότι είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια είναι η πιο ερωτική σκηνή ανάμεσα στην Κόνι (Ντάιαν Λέιν) και τον ερωτύλο Πολ (Ολιβιέ Μαρτίνεζ). πριν ο σύζυγος της, Εντ (Ρίτσαρντ Γκιρ),  μάθει τη σχέση τους και εξαφανίσει τον αντίπαλό του από προσώπου γης, δεν χωρεί αμφιβολία ότι ξεχωρίζει αυτή κατά την οποία η άπιστη βρίσκεται στο τρένο, και με την ενοχή να εναλλάσσεται με την ευχαρίστηση στο πρόσωπο της, θυμάται πως πείστηκε να υποκύψει στο πάθος της για τον νεότερο της γοητευτικό Γάλλο βιβλιοφάγο.

Η Γραμματέας – 2002

Πολύ πριν τις «50 Αποχρώσεις του Γκρι» το θέμα των σεξουαλικών σχέσεων χωρίς την προϋπόθεση αισθημάτων. και ο ρόλος που ο πόνος μπορεί να παίξει στην απογείωση τους, είχε αποτελέσει το βασικό θέμα της ταινίας «η Γραμματέας».

Σε αυτή η Λι (Μάγκι Τζίλενχαλ), μια ιδιόρρυθμη κοπέλα με μηδενική σχεδόν εμπειρία στο σεξ επιτρέπει στο εκκεντρικό αφεντικό της Έντουαρντ (Τζέιμς Σπέιντερ) να τη χρησιμοποιεί για να εκτονώνει τις σεξουαλικές του διαθέσεις, οδηγώντας την αρχικά στη συνειδητοποίηση του εαυτού της και τελικά στη συμφιλίωση με τα πραγματικά της συναισθήματα. Από τις πιο διάσημες σκηνές εκείνη που η Λι καθισμένη στα τέσσερα στο γραφείο του Έντουαρντ διαβάζει ένα γράμμα ενώ εκείνος επιθεωρεί το σώμα της πριν κάνει έρωτα μαζί της.

Mulholland Drive – 2001

Ο Ντέιβιντ Λιντς δεν έχει κερδίσει άδικα τον χαρακτηρισμό του δύσκολου σκηνοθέτη. Στις περισσότερες ταινίες οι θεατές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την ιστορία που τους αφηγείται. Το «Mulholland Drive» δεν αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα εκτός από την ερωτική σκηνή ανάμεσα στη Μπέτι και τη Καμίλα, που ερμηνεύουν αντίστοιχα η Ναόμι Γουότς και η Λόρα Έλενα Χάρινγκ, η οποία ξεχειλίζει έντονου πάθους και αληθινής αγάπης.

Αποτελεί την όαση σε μια έρημο σουρεαλισμού, όπως σχολιάστηκε από κάποιους κριτικούς κινηματογράφους το 2001, οπότε βρήκε η ταινία στους κινηματογράφους, κι ας ακολουθεί η ερωτική πράξη την ανεύρεση ενός πτώματος στο διπλανό διαμέρισμα!

Βασικό ένστικτο – 1992

Παρότι και μόνο η αναφορά της ταινίας «Βασικό Ένστικτο» φέρνει στο νου τη περιβόητη σκηνή με το σταυροπόδι της Σάρον Στόουν που αφήνει τον θεατή να δει τα… εσώψυχα της, το θέαμα αυτό με τα σημερινά κινηματογραφικά δεδομένα δεν θεωρείται ερωτικό απλά χυδαίο.

Αντίθετα η ταινία μνημονεύεται ακόμα ως εξόχως ερωτική για την έντονη και απόλυτη ρεαλιστική συνεύρεση ανάμεσα στην Κάθριν (Σάρον Στόουν) και τον Νικ (Μάικλ Ντάγκλας) που ακολουθεί την απόφαση του τελευταίου -ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι εκείνη είναι μια στυγνή δολοφόνος- να την απομακρύνει από την ερωμένη της σε ένα θορυβώδες κλαμπ του Λος Άντζελες και να αφεθεί στο πάθος που νιώθει κοντά της.

9 1/2 εβδομάδες – 1986

Αν υπάρχει μια ταινία που προσφέρει στους θεατές ερωτισμό σε μεγάλες δόσεις, αυτή είναι το δίχως άλλο το φιλμ «9 ½ εβδομάδες». Τόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ερωτική σχέση ανάμεσα στον χρηματιστή Τζον (Μίκι Ρούρκ) και την εργαζόμενη σε γκαλερί Ελίζαμπεθ (Κιμ Μπάσιντζερ), οι οποίοι δοκιμάζουν τα όρια τους στο σεξ χωρίς να καταφέρουν τελικά να αφεθούν στον έρωτα που νιώθει ο ένας για τον άλλον.

Οι συνευρέσεις τους, ωστόσο, είναι τόσο παθιασμένες, που τα σχετικά κινηματογραφικά ενσταντανέ παραμένουν μέχρι σήμερα κλασσικά, με πιο διάσημο εκείνο στη διάρκεια του οποίου η Ελίζαμπεθ με κλειστά τα μάτια δοκιμάζει ότι βάζει στο στόμα της ο Τζον, από κεράσια μέχρι σιρόπι για το βήχα και μπόλικο μέλι.

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι – 1972

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όποτε και όπου κι αν αναφέρεται «το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», από τις διασημότερες ταινίες του μοντέρνου κινηματογράφου πάνω στην σχέση έρωτα και θανάτου, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη γνωστή ερωτική σκηνή με το βούτυρο.

Κι όμως η κινηματογραφική αυτή δημιουργία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι φιγουράρει στη λίστα με τις ταινίες που περιλαμβάνουν τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά για την πρώτη, αστραπιαία σχεδόν, και χωρίς καθόλου λόγια, ερωτική συνεύρεση ανάμεσα στον συγκλονισμένο από την αυτοκτονία της γυναίκας του Πολ (Μάρλον Μπράντο) και τη νεαρή Ζαν (Μαρία Σνάιντερ) σε ένα παρισινό διαμέρισμα, που ενδιαφέρει και τους δύο.

The Thomas Crown Affair – 1968

«Παίζεις», την ρωτά. «Δοκίμασε με», τον προκαλεί εκείνη… Είναι δεκάδες οι έρευνες που έχουν συμπεράνει μέσα στο πέρασμα των χρόνων ότι οι γυναίκες προτιμούν τα προκαταρκτικά από τη σεξουαλική πράξη. Το δίχως άλλο το σκάκι, σαν παιχνίδι πολέμου και στρατηγικής, είναι άκρως ερωτικό.

Οι συμβολισμοί εξάλλου στην εξέλιξη του δίνουν και παίρνουν, αφού η βασίλισσα είναι το πιο δυνατό πιόνι και όλα τα άλλα γύρω της υπάρχουν για να τη προστατεύουν. Για το λόγο αυτό η σκηνή του σκακιού ανάμεσα στην ερευνήτρια ασφαλιστικής εταιρείας Βίκι (Φέι Ντάναγουεϊ) και τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο Τόμας (Στηβ Μακ Κουίν) στη ταινία «The Thomas Crown Affair» είναι από τις πιο ερωτικές του παγκόσμιου σινεμά.