Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε η Εθνική τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Euro 2024! Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ κοίταξε στα μάτια τους Γάλλους και πήρε ισοπαλία 2-2, στέλνοντας μήνυμα ενόψει του «τελικού» του Μαρτίου στο Nations League με το Καζακστάν.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε πίσω στο σκορ από γκολάρα του Κολό Μουανί, έκανε απίθανη ανατροπή σε πέντε λεπτά με Μπακασέτα, Ιωαννίδη στο δεύτερο μέρος και πήρε τελικά τον βαθμό καθώς ισοφάρισε ο Φοφανά, με τους «μπλε» να έχουν και τέσσερα δοκάρια στο ματς.

Πώς ξεκίνησαν

Για την Ελλάδα ο Βλαχοδήμος ήταν στο τέρμα με τους Ρέτσο, Μαυροπάνο και Χατζηδιάκο τριάδα στην άμυνα. Ρότα και Γιαννούλης ήταν στα δύο άκρα, με τους Μπουχαλάκη, Γαλανόπουλο στον άξονα και τους Μπακασέτα, Μασούρα πίσω από τον Ιωαννίδη.

Από την άλλη, η Γαλλία δεν είχε τον Εμπαπέ στην ενδεκάδα και ξεκίνησε με τον Σαμπά στο τέρμα. Λόυκας Ερναντέζ, Σαλιμπά, Τεό Ερναντέζ και Κουντέ ήταν στην άμυνα με τους Ραμπιό και Φοφανά στη μεσαία γραμμή. Ο Ζιρού ήταν στην κορυφή της επίθεσης και οι Γκριεζμάν, Ντεμπελέ και Κολό Μουανί πίσω του.

Τρίτη και φαρμακερή

Η Γαλλία όπως ήταν λογικό είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο και στις τρεις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε, βρήκε ένα γκολ. Ο Γκριεζμάν στο 15’ είδε τον Βλαχοδήμο να του λέει «όχι» με εντυπωσιακή επέμβαση ενώ στο 33’ ο άσος της Ατλέτικο έστειλε την μπάλα στο δοκάρι από τη μικρή περιοχή σε απίθανη ευκαιρία μετά από αδράνεια της άμυνας.

Το γκολ ήρθε τελικά στο 43’ με υπέροχη συνεργασία Ζιρού-Κολό Μουανί όπου ο τελευταίος «εκτέλεσε» τον Βλαχοδήμο με έναν κεραυνό ψηλά στην κλειστή του γωνία. Η Εθνική δεν έβγαλε φάση στο πρώτο μέρος, είχε 2-3 καλές προϋποθέσεις σε αντεπιθέσεις, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Ονειρικό πεντάλεπτο και ανατροπή για την Εθνική

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ήρθε και η πρώτη καλή στιγμή ουσιαστικά για την Ελλάδα στο ματς όταν από κλέψιμο και μπαλιά του Ρέτσου στο 52’, ο Ιωαννίδης σούταρε ψηλά από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή. Κι αυτό ήταν μόνο η προειδοποίηση για όσα θα ακολουθούσαν μέχρι την πρώτη ώρα του αγώνα.

Τέσσερα λεπτά μετά σε φάση που ξεκινά από σουτ του Μασούρα και δύο σουτ σε σώματα Γάλλων από τον άσο του Ολυμπιακού και τον Μπουχαλάκη, ο Μπακασέτας με έναν κεραυνό εκτός περιοχής έκανε το 1-1 για την Ελλάδα. Και το 61’ από κλέψιμο του Ρότα αυτή τη φορά, ο Μπουχαλάκης με εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Γιαννούλη, εκείνος πέρασε σαν σταματημένο τον Κουντέ και γύρισε στην καρδιά της περιοχής όπου από κοντά ο Ιωαννίδης έκανε το 2-1 κι… έβαλε φωτιά στην «Opap Arena».

Γκολάρα Φοφανά, έσωσαν τα δοκάρια την Εθνική

Μετά το σοκ της ανατροπής ο Ντεσάμπ έριξε και τον Εμπαπέ στο ματς, η Γαλλία πίεσε και έφτασε στο 2-2 στο 74’ με μία βολίδα του Φοφανά που δεν μπόρεσε να αποκρούσει ο Βλαχοδήμος. Στα επόμενα λεπτά οι Γάλλοι έψαξαν και τη νίκη, αλλά δεν είχαν σύμμαχο τα δοκάρια. Ο Κομάν είχε διπλό δοκάρι σε προσπάθειά του στο 90′ ενώ στο πέμπτο λεπτό τω καθυστερήσεων σίδερο βρήκε με τρομερό σουτ και ο Εμπαπέ, με το σκορ να μην αλλάζει μέχρι το τελικό σφύριγμα.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Ρότα (85′ Σάλιακας), Μπακασέτας (86′ Κωνσταντέλιας), Μπουχαλάκης, Γαλανόπουλος (66′ Αλεξανδρόπουλος), Γιαννούλης, Μασούρας (77′ Παυλίδης) και Ιωαννίδης (77′ Ζέκα).

Γαλλία: Σαμπά, Λ. Ερναντές (85′ Ντισασί), Κουντέ (64′ Κλος), Σαλιμπά, Τ. Ερναντές, Φοφανά, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (64′ Κομάν), Κόλο Μουανί (64′ Εμπαπέ) και Ζιρού (70′ Τουράμ).