Προ των πυλών, βρίσκεται -όπως όλα δείχνουν- η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η έξοδος για τα στελέχη και τα μέλη της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, έχει προαναγγελθεί και θεωρείται βέβαιη, μετά την 9ωρη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Κυριακής, όπου κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ήταν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.

Μια διάσπαση που αναμένεται να «πληγώσει» περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το συγκεκριμένο μπλοκ, αριθμεί, εκτός των άλλων 7 βουλευτές, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με πολύ λιγότερα μέλη.

Ο χρόνος της αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, δεν είναι απολύτως σαφής, ούτε έχει ξεκαθαριστεί πως θα φύγουν από το κόμμα καθώς καταγράφονται κάποιοι προβληματισμοί στον τρόπο οργάνωσης του επόμενου «βήματος».

Προς το παρόν οι «6+6» συνεχίζουν τις επαφές με μέλη και βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, ώστε όταν αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα να είναι σίγουροι πόσοι και ποιοι θα τους ακολουθήσουν.

Τσακαλώτος: 10 ή 12 βουλευτές στην ΚΟ με την Αχτσιόγλου

Την ίδια ώρα, ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας με τους «6+6», εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί εφικτό στόχο» και δηλώνοντας επί της αρχής ότι «θα υπάρχουν κι εκεί διαφορές, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η τοξικότητα».

«Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν. Άλλο η διαφωνία και άλλο το τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε μετά το 2019, αλλά εντάθηκε τώρα με τις εσωκομματικές εκλογές», σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο ακόμη και για 12 βουλευτές που θα την αποτελούν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χρειάζονται 10 βουλευτές για να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι εφικτός στόχος νομίζω. Μια τέτοια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, υγεία… Αυτοί οι 10 ή 12 (βουλευτές) καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με μεγάλη σοβαρότητα».

«Να αποφασίσουν τώρα»

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης παύει τα καλέσματα φιλίας στην ομάδα Αχτσιόγλου, δείχνοντας στους διαφωνούντες την πόρτα εξόδου.

Στην πρεμιέρα του στα ερτζιανά, ζήτησε από την ομάδα των «6+6» να αποφασίσουν άμεσα για την παραμονή τους ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι ας το αποφασίσουν τώρα», είπε χαρακτηριστικά από το μικρόφωνο του ραδιοσταθού «Στο Κόκκινο».

Ακολούθως τόνισε ότι αν αποδεχόταν η Έφη Αχτσιόγλου την πρόσκλησή του, θα βρισκόταν στην ηγετική ομάδα. «Θα ήταν στην ηγετική ομάδα αν αποδεχόντουσαν την πρόσκλησή μου. Είπα και μίλησα για το πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω. Αυτά τα στελέχη ήταν οι μελλοντικοί υπουργοί, βασίζομαι πάνω σε αυτήν την ομάδα στελεχών και τους εκτιμώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «δεν θα τελειώσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις διαφωνίες και τις αποχωρήσεις στελεχών της «Ομπρέλας», ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε πως «ό,τι είχα να πω στην Κεντρική Επιτροπή το είπα. Μια μικρή ομάδα έδωσε πάσο σε ύβρεις κατά όλου του κόμματος. Έτεινα χείρα φιλίας. Σέβομαι πολύ το κόμμα γιατί το επέλεξα, με τίμησε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσκάλεσα την Έφη Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη Βουλή και της πρόσφερα όποια θέση ήθελε», επανέλαβε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να επικεντρώσει στο αντιπολιτευτικό έργο, ωστόσο οι δυσκολίες στη «συμβίωση» με τους διαφωνούντες αντανακλούν και στην Βουλή, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, ενώ από την Πέμπτη ξεκινάει η κορυφαία μάχη του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, ο  Πάνος Ρήγας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος που βρίσκεται κοντά στη νέα ηγεσία, προανήγγειλε πρωτοβουλίες  με στόχο να καταστεί σαφές τον αν μπορούν να συνυπάρξουν ή όχι με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.

«Θα πρέπει να τελειώνουμε. Το είπε και ο Στέφανος, το μεσημέρι, στο ραδιόφωνο. Νομίζω θα υπάρξουν πρωτοβουλίες άμεσες. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες οι οποίες θα ολοκληρώσουν μια διαδικασία, να μπορούμε να πάμε μαζί ή να μην πάμε μαζί», είπε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας  στο Rise TV.

Ωστόσο δεν κατέστησε σαφές τι είδους «πρωτοβουλίες» είναι αυτές.