Ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η τακτική πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata, αλλά και σημαντικές αλλαγές συσχετισμών στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού που αφορά στην αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη δεύτερη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, στον δείκτη μέτρησης της πρόθεσης ψήφου (χωρίς άκυρο-λευκό και αποχή) η εκλογική επιρροή της ΝΔ ανιχνεύεται στο 34%, του ΠΑΣΟΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%.

Το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

Ως προς τις εντυπώσεις απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης.

Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

Ενδεικτικό της έντονης έλλειψης ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο πεδίο είναι ότι 39% των ερωτηθέντων, το ίδιο ποσοστό που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός στον δείκτη εμπιστοσύνης, εμφανίζεται και σε όσους δεν εμπιστεύονται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας.

Απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 29%.

Από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ικανοποιημένο το 6%, του ΠΑΣΟΚ το 10%, του ΚΚΕ το 19%, της Ελληνικής Λύσης το 15%, των Σπαρτιατών το 3%, της Νίκης το 7% και της Πλεύσης Ελευθερίας το 9%.

Συνολικότερα, το κόμμα που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ (17%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (15%), η Ελληνική Λύση (12%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (9%), με τη μεγαλύτερη μερίδα των ερωτηθέντων (39%) να θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 30% αξιολογεί θετικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και το 69% αρνητικά.

Ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και, με μεγάλη διαφορά, έπονται τα ζητήματα που αφορούν την υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει το συναίσθημα της απογοήτευσης στην ελληνική κοινωνία και ακολουθούν η υγεία και περίθαλψη, και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Στην ερώτηση που αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%).

Ένα 24% των ερωτηθέντων εκτιμάει πάντως ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% λέει ότι θα τον ζημιώσουν.

Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν το θεωρεί πιθανό.