Με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν ανεβεί στα ύψη, βασικός στόχος κάθε οδηγού είναι να καίει όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα και να… μειώσει όσο περισσότερο μπορεί τις επισκέψεις στο βενζινάδικο.

Με στόχο, λοιπόν, την εξοικονόμηση χρημάτων οι οδηγοί έχουν γίνει πολύ πιο προσεκτικοί τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τον τρόπο που οδηγούν, προσπαθώντας να καίνε όσο λιγότερη βενζίνη μπορούν.

Πλέον, οι περισσότεροι οδηγοί γνωρίζουν εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να μειώσουν την κατανάλωση του αυτοκινήτου τους, αποκομίζοντας άμεσα οικονομικό όφελος και από το ηπιότερο στιλ οδήγησης που απαιτείται για να εξοικονομηθεί καύσιμο.

Ωστόσο υπάρχει και παράγοντας που αμελείται από την πλειοψηφία των οδηγών και βάζει το δικό του λιθαράκι στην αύξηση της κατανάλωσης.

Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από το βάρος, όχι του ίδιου του αυτοκινήτου αλλά εκείνου που προσθέτουμε εμείς αφήνοντας διάφορα πράγματα στην καμπίνα και φυσικά το πορτμπαγκάζ.

Έτσι θα μειώσετε την κατανάλωση στο αυτοκίνητο

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να πραγματοποιήστε έναν καλό «καθαρισμό» της καμπίνας και ακόμη περισσότερο του χώρου αποσκευών αφαιρώντας οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο και κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία.

Όπως αναφέρει το Car and Motor, με σταθερή ταχύτητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα όταν κινούμαστε στον αυτοκινητόδρομο, το πρόσθετο βάρος παίζει μικρότερο ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης, από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ταχύτητα κίνησης και η επιλογή της σωστής σχέσης στο κιβώτιο.

Από την άλλη σε περιβάλλον πόλης όπου το αυτοκίνητο ξεκινά και σταματά διαρκώς, το βάρος παίζει σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο στην κατανάλωση. Έχοντας να κινήσει επιπλέον βάρος, ο κινητήρας χρειάζεται να δουλέψει σκληρότερα για να επιταχύνει το αυτοκίνητο από στάση και αυτό το κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας αστικής διαδρομής, ακόμη και σύντομης.

Παράλληλα, κατά την ίδια την διαδικασία της επιτάχυνσης που επαναλαμβάνεται διαρκώς, ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο σε σχέση με το αν δούλευε σε σταθερές στροφές.

Αφαιρέστε τα περιττά αντικείμενα

Ένα σημαντικό μπόνους που θα αποκομίσετε, μετά την τακτοποίηση της καμπίνας και την αφαίρεση των περιττών αντικειμένων από τον χώρο αποσκευών είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου που θα απολαμβάνετε κατά τις μετακινήσεις σας.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα που είχατε μέσα στο αυτοκίνητο, ειδικά εκείνα που βρίσκονταν στο πορτμπαγκάζ είναι σίγουρο ότι έκαναν τους δικούς τους θορύβους σε κάθε ανωμαλία του δρόμου, ενώ τώρα απλά δεν βρίσκονται εκεί.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι η συγκέντρωση αρκετών αντικειμένων στο πορτμπαγκάζ, το μετατρέπει σε μια «αποθήκη» με τροχούς που υποβαθμίζει τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου και την πρακτικότητά του.

Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε όλες τις εποχές του χρόνου τις αλυσίδες χιονιού, τα πράγματα της παραλίας ή μία τεράστια εργαλειοθήκη σε διαδρομές που δεν χρειάζονται και τώρα έχετε έναν λόγο παραπάνω για να μην το κάνετε.