Υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάχθηκε, την Κυριακή, ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά την εισήγησή του στην σημερινή πανελλαδική σύσκεψη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο κ. Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν και το πρόσωπο που συνάντησε στα μέσα της εβδομάδας τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο»

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση δεν πρέπει να γίνει σήμερα θεωρώντας αναγκαίο να προηγηθεί ένας κύκλος επαφών με βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται κοντά στο μπλοκ των «6+6», προκειμένου η τελική απόφαση τους να είναι ισχυρή.

Ο σχεδιασμός για επιπλέον επαφές κρίνεται αναγκαίος, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα ο επαρκής αριθμός, «10» βουλευτές, για συγκροτηθεί νέα Κ.Ο των «ανταρτών».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ήταν το πρόσωπο που συνάντησε στα μέσα της εβδομάδας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σε δεύτερο χρόνο οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή συζήτηση έχει χαρακτήρα εκδήλωσης και δεν υπάρχει πρόθεση τα στελέχη του μπλοκ να αποχωρήσουν σήμερα, ή να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Εκτιμάται πως καλλιεργείται ένα κλίμα αντιμετώπισης των μη «προεδρικών» ως εσωτερικούς εχθρούς, κάτι που εκφράζεται με επιθέσεις οι οποίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο χαρακτηρισμός «βάλτος» από τον Νάσο Ηλιόπουλο αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Δύσκολη η συμβίωση

Γεγονός είναι ότι τα στελέχη της τάσης, παραδέχονται πως τα περιθώρια στενεύουν και ότι είναι δύσκολη πλέον η συμβίωση μέσα στο κόμμα τη στιγμή μάλιστα που οι αποχωρήσεις συνεχίζονται.

Ενδεικτικό είναι ότι έπειτα από συνεδρίαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αποχωρεί.

«Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος, όπως η ομιλία του νέου Προέδρου στο ΣΕΒ, η ανακοίνωση του κόμματος για την Παλαιστίνη, αλλά και η σταδιακή αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκολπώνοντας επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» αναφέρεται σχετικά στο κείμενο της αποχώρησής τους.

Με επικρίσεις για την νέα ηγεσία και τις ενέργειες του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, στην ανακοίνωση οι νεολαίοι δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος».

«Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας ήταν ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης και η ανακοίνωση διαγραφών από τα social media, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος.

Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου, στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έναν χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της αριστεράς, δεν μπορεί να αποτελέσει τον χώρο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που θα εκφράζει τις σύγχρονες ανησυχίες και διεκδικήσεις της νέας γενιάς και όσων υφίστανται κάθε είδους εκμετάλλευση».

«Αποστασία…»

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζοντας πως η αποχώρηση του εν λόγω ρεύματος θα έχει πολύπλευρες επιδράσεις στο κόμμα (μεταξύ αυτών και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με λιγότερα μέλη), εξακολουθεί να τείνει χείρα φιλίας προς την Εφη Αχτσιόγλου και τους συν αυτής, έχοντας ωστόσο προειδοποιήσει τα στελέχη της για… αποστασία, σε περίπτωση που επιλέξουν τελικά την έξοδο από το κόμμα.

Όπως είπε (ΑΝΤ1), «δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα».