Ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία νίκη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι με 79-74 και «ανάσανε» από πολλές απόψεις, αφού πήρε μια νίκη… ψυχολογίας και ουσιαστικά κάλυψε και την ήττα στο ΣΕΦ από την Μπασκόνια πριν από μερικές μέρες.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε  ένα διπλό (αν μπορεί να θεωρηθεί έτσι λόγω της ουδέτερης έδρας) που επανάφερε στην κανονικότητα τον Λουκ Σίκμα ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο διάστημα που αγωνίστηκε και έδωσε πολύτιμες και σημαντικές βοήθειες κυρίως στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού για τους Πειραιώτες.

Ο παράγοντας «Χ» Σίκμα

Γνωστό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο πρώην παίκτης της Άλμπα Βερολίνου με την τενοντίτιδα στον αριστερό αχίλλειο να μην του επιτρέπει να πατήσει παρκέ για επίσημο αγώνα για περίπου ένα μήνα και από την αναμέτρηση κόντρα στην Αρμάνι στις 17/10.

Κι όμως παρόλο που έλειψε τόσο καιρό έκανε ότι έπρεπε ώστε ο Φαλ να βρίσκεται στην όσο το καλύτερη δυνατόν κατάσταση γινόταν. Ο 34χρονος έδωσε πολύτιμες ανάσες στον Γάλλο σέντερ με αποτέλεσμα η δουλειά που να κάνει να φανεί πολύ εύκολα.

Σε 10:39 κατέγραψε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο. Δηλαδή λίγο από όλα…

Τα νούμερα μπορεί να μην εντυπωσιάζουν αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε στη Σερβία ξεκαθάρισε τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα. Έδωσε λύσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά και ήταν πολύτιμα τα λεπτά που ο Φαλ έκατσε στον πάγκο χωρίς να πάθει ιδιαίτερη ζημιά ο Ολυμπιακός.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπαρτζώκας παραδέχθηκε μετά τη λήξη του αγώνα στις δηλώσεις του πως: Ήμασταν, όμως, τυχεροί που επέστρεψε ο Σίκμα. Μας έδωσε έντεκα λεπτά σημαντικά σε αυτή την αναμέτρηση και ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε όλους τους παίκτες στην διάθεσή μας για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Βέβαια δεν ήταν μόνος του ο Σίκμα καθώς αν δεν ήταν η άμυνα των «ερυθρόλευκων» η υπόθεση-νίκη θα έκλινε προς τη Μακάμπι.

Η άμυνα φτιαγμένη από ατσάλι

Το συστατικό της χθεσινής επιτυχίας κρυβόταν στην άμυνα. Για ακόμη μία φορά ο Ολυμπιακός απέδειξε πως όταν καλείται να στηριχτεί στην άμυνά του για να κερδίσει ένα παιχνίδι, το κάνει. Το φανερώνει κιόλας το σκοράρισμα των Ισραηλινών σε κάθε περίοδο.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν δέχθηκε παραπάνω από 20 πόντους σε κάποιο από τα δεκάλεπτα και παρά την αναμενόμενη αντίδραση που έβγαλε η Μακάμπι στο δεύτερο ημίχρονο στάθηκε όρθιος.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κακιά βραδιά του Λορέντζο Μπράουν (μόλις 5 πόντοι) αλλά και την γενικότερη απόδοση της ομάδας του Κάτας πίσω από τα 6.25 μ. (6/30, 20%) ήταν προϊόν αυτού του μυστικού συστατικού. Σίγουρα μερικά σουτ ήταν ξεμαρκάριστα και βασίζονταν στη ψυχολογία αλλά η περιφερειακή άμυνα κυρίως έβαλε τον Ολυμπιακό ξανά σε θέση οδηγού.

Με μπροστάρη τον Γουόκαπ που επιθετικά δεν ήταν τόσο μεγάλη απειλή βρήκε τον τρόπο να συνεισφέρει στην άλλη μεριά του παρκέ με τον Έλληνα γκαρντ να είναι ο κύριος λόγος που ο Μπράουν δεν μπόρεσε να βρει τον ρυθμό του σε κανένα σημείο του ματς.

Με τον Γκος εκτός, όλο το βάρος έπεσε πάνω του και δήλωσε βροντερό «παρών» κυρίως στην άμυνα πετυχαίνοντας μάλιστα ένα κρίσιμο καλάθι 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος δίνοντας ένα προβάδισμα τεσσάρων πόντων στους Πειραιώτες.

Κρίσιμα «στοπ» αλλά και «σκυλίσια» συμπεριφορά χωρίς φάουλ στο αμυντικό κομμάτι έδωσαν ένα αποτέλεσμα σε μία «διαβολοεβδομάδα» που μπορεί να δει τον Ολυμπιακό να καθιερώνει τον εαυτό του στην 8άδα αν σε λιγότερο από 48 ώρες από τώρα υπερασπιστεί την έδρα του απέναντι στον ανεβασμένο Ερυθρό Αστέρα.