Η σεισμική δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ισλανδία μειώθηκε σε μέγεθος και ένταση χθες, αλλά ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παρέμεινε σημαντικός, ανακοίνωσαν οι Αρχές, έπειτα από 1.500 σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 48ωρο και ενδείξεις εξάπλωσης μάγματος υπόγεια τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Αρχές φοβούνταν ότι το μάγμα θα ανέβει στην επιφάνεια της γης και πιθανόν να καταστρέψει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμίας.

Η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ευρασιατική και τη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα, οι οποίες κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» έκρηξης τις επόμενες ημέρες στη χερσόνησο του Ρέικιανες κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, παρά το μέγεθος και την ένταση των σεισμών που μειώνονται. «Πιστεύουμε ότι αυτή η απειλή κυριολεκτικά αιωρείται πάνω μας», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών και έρευνας στο μετεωρολογικό γραφείο.

«Εχουμε αυτήν την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα υπάρξει έκρηξη και αν ναι, τι είδους ζημιά θα συμβεί;».

Κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ περιέγραψαν ότι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς το έδαφος σείστηκε, δρόμοι ράγισαν και κτίρια υπέστησαν δομικές ζημιές. Οι 3.800 κάτοικοι της πόλης κατάφεραν να βρουν κατάλυμα με μέλη της οικογένειας ή φίλους και μόνο 50 με 70 άτομα έμεναν στα κέντρα εκκένωσης, δήλωσε αξιωματούχος διάσωσης.