Για την κλοπή μιας χρυσής τουαλέτας 18 καρατίων από ένα παλάτι στη νότια Αγγλία κατηγορούνται τέσσερις άντρες, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές του Λονδίνου.

Η πλήρως λειτουργική τουαλέτα, αξίας 4,8 εκατομμυρίων λιρών (5,9 εκατομμυρίων δολαρίων), αποτελούσε μέρος έκθεσης ενός Ιταλού εννοιολογικού καλλιτέχνη στο παλάτι Μπλένχαϊμ.

Όπως αναφέρει το Reuters, το παλάτι Μπλένχαϊμ αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Εισαγγελία του Στέμματος της Βρετανίας (CPS) δήλωσε ότι ο Τζέιμς Σιν, 39 ετών, κατηγορείται για μία διάρρηξη και δύο κατηγορίες που αφορούν τη μεταβίβαση εγκληματικής περιουσίας.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε άλλους τρεις, τον Michael Jones, τον Fred Doe και τον Bora Guccuk, επίσης γύρω στα 30.

Tο παλάτι Μπλένχαϊμ, από όπου εκλάπη η χρυσή τουαλέτα «America», αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Στις 28 Νοεμβρίου η δίκη

Η αστυνομία είχε δηλώσει ότι την ώρα της ληστείας, που είχε γίνει το 2019, οι διαρρήκτες εισέβαλαν στο παλάτι με δύο οχήματα και πήραν την τουαλέτα πριν από τις 5 το πρωί.

Τότε δεν είχε γίνει σαφές από την αστυνομία αν η τουαλέτα, που ονομάζεται «America», είχε ανακτηθεί και οι αρχές δεν είχαν κάνει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.

Εκπρόσωπος του παλατιού Μπλένχαϊμ, γενέτειρα και πατρογονική κατοικία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, είχε δηλώσει το 2019 ότι λυπάται για την απώλεια της τουαλέτας, η οποία είχε επίσης εκτεθεί προηγουμένως στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης.

Οι τέσσερις άνδρες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 28 Νοεμβρίου.