Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει δύο ανθρώπους που διαδήλωσαν στην αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά, να πέφτουν νεκροί από τα πυρά αγνώστου, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές συνελήφθη. Σύμφωνα με το συνδικάτο των εκπαιδευτικών (το ASOPROF), ο φερόμενος ως δράστης είναι Αμερικανός.

Σε δημοσίευμα της La Prensa Panama, αναφέρεται «Μη μπορώντας να προχωρήσει λόγω του κλεισίματος του δρόμου, ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο, απείλησε τους διαδηλωτές και πυροβόλησε δύο από αυτούς. Το ένα από τα θύματα ήταν δάσκαλος και το άλλο σύζυγος παιδαγωγού».

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού «First Quantum Minerals» έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Η αιτία των διαδηλώσεων

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν απευθύνει έκκληση, ώστε να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως τα συνδικάτα των οικοδόμων και των εκπαιδευτικών λένε πως θα συνεχίσουν μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με τη First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που υπεγράφη την 20η Οκτωβρίου, επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, ενώ οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.