Κυβερνητικό σκάνδαλο σχετικό με συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου ξέσπασε στην Πορτογαλία με υπόπτους ανθρώπους του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, γεγονός που οδήγησε σήμερα στην παραίτησή του.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση οι εισαγγελείς συνέλαβαν τον αρχηγό του προσωπικού του Αντόνιο Κόστα και κατονόμασαν ως ύποπτο για εμπλοκή ακόμη έναν από τους υπουργούς του. Ο Κόστα έκανε γνωστή την παραίτησή του μετά τη δημόσια ομιλία στην οποία προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (07/11).

Η απόφαση ήρθε μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε τα τελευταία 24ωρα στη χώρα το σκάνδαλο περί διαφθοράς, την ώρα μάλιστα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν την παραίτησή του.

Πέντε συλλήψεις

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πέντε άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκάρια, επικεφαλής του προσωπικού του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «δείχνουν» τον Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο -φίλο του Κόστα- ως τον ύποπτο σύμβουλο επιχειρήσεων για εμπλοκή στην υπόθεση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερες από 40 έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πλήθος κυβερνητικών κτιρίων.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με το Reuters, στο επίκεντρο της έρευνας των εισαγγελέων βρίσκεται υπόθεση περί πιθανής διαφθοράς και επιρροής σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία. Αφορά σε έργο που σχετίζεται με την δημιουργία μονάδας υδρογόνου στο λιμάνι του Σίνες, με παράλληλες επενδύσεις σε ένα «μέγα» κέντρο δεδομένων στην περιοχή.

Ακόμη, οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε επίσης τις έρευνες αυτές, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνονται.