Μετά την επίσκεψη του στην Ιορδανία, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία, υπό την σκιά των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι διακόπτεται κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λόγω των όσων γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα το Σάββατο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με την Γάζα. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρεται ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

H ατζέντα του Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν αναμένεται συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία αμέσως μετά τις δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ

Τι ανέφερε ο Ερντογάν για τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις του ανέφερε «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε στην άκρη».

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο» είπε ο Ερντογάν, που διευκρίνισε ότι απόφαση για το θέμα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη.

Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη».