Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έφτασε στα ανοιχτά της Μέσης Ανατολής, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, «μια ακόμη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου έφτασε στη Μέση Ανατολή, η δεύτερη που σταθμεύει στην περιοχή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα».

Ακόμη, η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι μεταξύ των πλοίων που πλέουν μαζί με το USS Dwight D. Eisenhower είναι ένα ζευγάρι αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου.

Σημειώνεται ότι ανοικτά της Μέσης Ανατολής πλέει και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford καθώς και πολεμικά πλοία υποστήριξης. Το USS Gerald R. Ford διαθέτει 5.000 ναύτες και το συνοδεύουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά, αλλά και αεροσκάφη.

Γιατί στέλνουν αεροπλανοφόρα οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη τους στήριξή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, κάτι που έχει φανεί από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Παρότι που οι ΗΠΑ σημειώνουν πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι κυρίως αποτρεπτική και τα αεροπλανοφόρα βρίσκονται εκεί ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε σε άρθρο του στο Bloomberg τις δυνατότητες αυτών των δυνάμεων που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ, αλλά και ποιους σκοπούς θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.

Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης αυτών των δυνάμεων

Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος για να σκεφτεί κάποιος την παρουσία τους στην περιοχή της κρίσης είναι η παρουσία πάρα πολλών Αμερικανών πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν περίπου 200.000 Αμερικανοί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα.