Μετά από τέσσερις εφιαλτικές εβδομάδες τα πεθερικά του πρωθυπουργού της Σκωτίας, Χαμζά Γιούσαφ κατάφεραν να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι γονείς της συζύγου του Χαμζά Γιούσαφ, Ελίζαμπεθ και ο Ματζέντ Ελ-Νάκλα είχαν ταξιδέψει στον παλαιστινιακό θύλακα για να επισκεφθούν την οικογένειά τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς αποκλείστηκαν στη Γάζα.

Το ευτυχές γεγονός έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τη σύζυγό του Νάντια Ελ-Νάκλα και στην οποία αναφέρεται ότι το ζευγάρι μπόρεσε να φύγει το πρωί της Παρασκευής (3/11).

«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι βοήθησαν τους γονείς μας τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της ομάδας κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει στην ανακοίνωση.

«Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν ένας ζωντανός εφιάλτης»

«Αυτές οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν ένας ζωντανός εφιάλτης για την οικογένειά μας, είμαστε τόσο ευγνώμονες για όλα τα μηνύματα παρηγοριάς και τις προσευχές που λάβαμε από όλο τον κόσμο και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και νιώθουμε μια βαθιά προσωπική ανακούφιση, είμαστε συντετριμμένοι από τη συνεχιζόμενη δυστυχία του λαού της Γάζας», προσέθεσε.

Ακόμα στην ανακοίνωσή του ο Χαζά Γιούσαφ και η σύζυγός του επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους προς όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των ομήρων και στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να επιτραπεί η «ροή» της βοήθειας και καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι οικογένειες στη Γάζα και στο Ισραήλ υποφέρουν την απώλεια αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Προσευχόμαστε για όλους αυτούς ώστε η διεθνής κοινότητα να επικεντρωθεί επιτέλους στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή: μιας ειρήνης που θα αναγνωρίζει ότι τα δικαιώματα και οι ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών είναι ίσες», καταλήγει.

«Είμαστε ανακουφισμένοι που οι γονείς της Νάντια μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα»

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας δημοσίευσε την ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, δηλώνοντας ανακουφισμένος που τα πεθερικά του κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν σώοι τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που οι γονείς της Νάντια μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα παρηγοριάς που μας έστειλαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που δεν μπορούν να φύγουν και εξακολουθούν να υποφέρουν στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τις φωνές μας για την ειρήνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Το δραματικό μήνυμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Οκτωβρίου και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, ο Χαμζά Γιοσαφ είχε απευθύνει ένα δραματικό μήνυμα, στο οποίο όπως έλεγε, πίστευε ότι δεν θα ξαναδεί τους γονείς της συζύγου του καθώς ξέμεναν από προμήθειες.

Είχαν περιοριστεί σε ένα αυγό την ημέρα για φαγητό και σε γουλιές καθαρού νερού για να υπάρχει αρκετό φαγητό για τα εγγόνια τους.

«Οι προμήθειές τους θα εξαντληθούν πολύ σύντομα. Τους τελείωσαν οι τελευταίες τους μερίδες. Προφανώς, σκέφτονται τα παιδιά», είχε δηλώσει στο Reuters σε συνέντευξή του, επικαλούμενος πληροφορίες που κατάφερε να πάρει από τις σύντομες κλήσεις μαζί τους, λόγω περιορισμένων επικοινωνιών και χαλασμένων τηλεφωνικών γραμμών.

«Αν δεν ανοίξουν ξανά τα σύνορα και δεν υπάρχει διέξοδος, οι άνθρωποι θα πεθάνουν… οι γονείς μου (πεθεροί). Δεν νομίζω ότι θα τους ξαναδώ», είχε πει τότε.