Μία Καναδή συγγραφέας ομολόγησε την ενοχή της αφού κατηγορήθηκε ότι απήγαγε τον γιο της και προσποιήθηκε τον θάνατό της. Η Dawn Walker από το Saskatchewan, δηλώθηκε εξαφανισμένη το καλοκαίρι του 2022, και ξεκίνησε έρευνα για την ανεύρεση της. Βρέθηκε ασφαλής στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ με τον γιο της, δύο εβδομάδες αργότερα. Η Walker, 49 ετών, είπε ότι εξαφανίστηκε επειδή ήθελε να γλιτώσει από την ενδοοικογενειακή βία.

Αργότερα, η αστυνομία της απήγγειλε εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, της απάτης ταυτότητας και της πλαστογράφησης διαβατηρίου. Αρχικά είχε δηλώσει αθώα για την υπόθεση. Αλλά την Πέμπτη, η Walker παραδέχτηκε την ενοχή της αναφορικά με τρεις κατηγορίες σε δικαστήριο του Saskatoon: απαγωγή κατά παράβαση διαταγής επιμέλειας, κατοχή πλαστού εγγράφου και πλαστογραφία διαβατηρίου. Τόσο οι δικηγόροι όσο και οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή ποινή 12 μηνών υπό όρους, που σημαίνει ότι θα εκτίσει το χρόνο της στην κοινότητα, ακολουθούμενη από 18μηνη αναστολή. Ο δικαστής είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για την τελική ποινή.

«Κανείς δεν με άκουγε»

Η Walker είχε αρχικά δηλωθεί ως εξαφανισμένη από την αστυνομία του Saskatoon στις 24 Ιουλίου 2022. Οι αστυνομικοί είχαν δηλώσει ότι το αυτοκίνητό της και μερικά από τα υπάρχοντά της βρέθηκαν στο Chief White Park στο Saskatchewan, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η Walker και το παιδί της είχαν τραυματιστεί. Μετά από δύο εβδομάδες ερευνών, αρχικά στον ποταμό South Saskatchewan, η αστυνομία ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου 2022 ότι η Walker βρέθηκε ασφαλής με το παιδί της σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.600 χιλιομέτρων στην πόλη του Όρεγκον. Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν την Walker και της απήγγειλαν αρχικά δύο κατηγορίες.

Στη συνέχεια παραδόθηκε στις καναδικές αρχές, όπου αντιμετώπισε πρόσθετες κατηγορίες, ενώ η υπόθεσή της στις ΗΠΑ τέθηκε σε αναμονή. Η Walker φυλακίστηκε προσωρινά και το παιδί της απομακρύνθηκε από την επιμέλειά της. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, που έλαβε το BBC, η Walker είπε ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ότι οι Αρχές δεν την προστάτεψαν. Εκείνη την εποχή, η Walker κυκλοφόρησε μια δήλωση στα μέσα ενημέρωσης μέσω μιας φίλης της, λέγοντας ότι «δεν είχα άλλη επιλογή. Κανείς δεν με άκουγε» και ζήτησε συγγνώμη από όποιον πληγώθηκε. «Πολεμώ “συστήματα” που συνεχώς αποτυγχάνουν να με προστατεύσουν ως γυναίκα από αυτόχθονες άνδρες», πρόσθεσε.

Η συγγραφέας είπε ότι τράπηκε σε φυγή «λόγω της ειλικρινούς πεποίθησής της ότι το παιδί της αντιμετώπιζε προβλήματα» και ότι η εξαφάνισή της ήταν η «τελική, πιο απελπισμένη προσπάθεια σε μια μακρά σειρά άκαρπων προσπαθειών» να ζητήσει προστασία από τις Αρχές. Η αστυνομία είχε πει ότι οι προηγούμενες καταγγελίες της «ερευνήθηκαν διεξοδικά» και πως δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μεταδίδει το BBC.

Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, με μια δίκη που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 πριν από την παραδοχή της ενοχής της. Η υπόθεσή της έχει τραβήξει την προσοχή και υποστήριξη από άλλους συγγραφείς και γυναίκες, οι οποίοι λένε ότι η ιστορία της είναι μια αντανάκλαση συστημικών αποτυχιών που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμες γυναίκες στο καναδικό νομικό σύστημα.

Η κ. Walker είχε επίσης προσλάβει μία από τους πιο γνωστούς δικηγόρους του Καναδά – τη Marie Henein – για να την υπερασπιστεί.

Σε παλαιότερη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, η Henein επανέλαβε ότι η πελάτισσά της έχει ζητήσει βοήθεια από τις αρχές πολλές φορές, «αλλά το σύστημα την απογοήτευσε, όπως και τόσες άλλες». «Η φωνή της δεν θα σιγήσει», πρόσθεσε.

Η Walker, γνωστή και ως Dawn Dumont, είναι μία αναγνωρισμένη συγγραφέας. Ενώ η αστυνομική έρευνα γι’ αυτήν συνεχιζόταν, το τελευταίο της μυθιστόρημα, The Prairie Chicken Dance Tour, ήταν υποψήφιο για το Stephen Leacock Memorial Medal for Humour, ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά βραβεία στον Καναδά.