Η μισθοφορική ρωσική οργάνωση Wagner λέγεται σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τη Χεζμπολάχ με ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβλέπουν πως ένα δεύτερο μέτωπο, Ισραήλ – Λιβάνου, έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται και πως η ρωσική μισθοφορική οργάνωση, που έχει πολύχρονη παρουσία στη Συρία, μπορεί – αν δεν το έχει ήδη κάνει – να έρθει σε μυστικές επαφές με τον ηγετικό πυρήνα της Χεζμπολάχ για να τροφοδοτήσει τον στρατό της, με οπλισμό αιχμής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η παραστρατιωτική ομάδα που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία (και οργάνωσε μια ανεπιτυχή εξέγερση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν) βρίσκεται σε συζητήσεις για την παροχή ενός συστήματος SA-22, το οποίο χρησιμοποιεί πυραύλους και αντιαεροπορικά όπλα για την αναχαίτιση αεροσκαφών.

Η Wagner έχει ήδη παρουσία εδώ και χρόνια στη Συρία και πλέον ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Φωτογραφία από την επίθεση της Χεζμπολάχ κατά βάσεων του Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σύστημα δεν έχει παραδοθεί, αν και η πιθανή παράδοση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και όχι μόνο στο Ισραήλ.

Το 2015, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η Χεζμπολάχ είχε στην κατοχή της το συγκεκριμένο σύστημα.

Είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ιράν έφερε λαθραία το σύστημα στο Λίβανο μέσω της Συρίας.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα θα απευθύνει μήνυμα, μετά την προσευχή.

Πλήξαμε με drones σε θέση διοίκησης του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανάφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε θέσεις διοίκησης του ισραηλινού στρατού.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν γεμάτα με «μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» και έπληξαν τους στόχους τους.

Στους 20 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι 20 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη.

Φωτογραφία από την επίθεση της Χεζμπολάχ κατά βάσεων του Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας στρατιώτης «τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής δραστηριότητας» κοντά στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους στρατιώτες που σταθμεύουν κοντά στη Γάζα ότι «ένα τίμημα [θα] πληρωθεί από την πλευρά μας, όπως σε κάθε μάχη».