Για κίνδυνο επέκτασης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καθώς η Συρία βρίσκεται στο «πιο επικίνδυνο» σημείο εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κλιμάκωση της βίας και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, πλέον αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο.

Στη Συρία «παρατηρείται αυξανόμενη αστάθεια και βία, η οποία επιδεινώνεται από την έλλειψη μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γκέιρ Πέντερσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Σήμερα, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση είναι πλέον η πιο επικίνδυνη εδώ και πολύ καιρό. Η εξάπλωση στη Συρία δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος, έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέντερσεν.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές υποδομές στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμός του κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Πέρα από τη βία που προέρχεται από την ίδια τη συριακή σύγκρουση, ο συριακός λαός αντιμετωπίζει τώρα μια τρομακτική προοπτική μιας πιθανής ευρύτερης κλιμάκωσης», δήλωσε ο Πέντερσεν.

Οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις

Οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες αυτόν τον μήνα. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε για την έξαρση των επιθέσεων τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον περιοχών στη Συρία που σύμφωνα με το Πεντάγωνο συνδέονται με την Τεχεράνη.

Η «ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Συρίας έχει απλώς βαθύνει», πρόσθεσε ο Εντέμ Γόσορνου, του Τμήματος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Αυτόν τον μήνα, αρκετές περιοχές σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία γνώρισαν μια σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό καθώς πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο, με περίπου 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική υποστήριξη για κρίσιμα είδη στέγασης και νοικοκυριού», είπε χαρακτηριστικά.