«Εκανα λάθος. Τα πράγματα που είπα δεν έπρεπε να ειπωθούν και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», δήλωσε σύμφωνα με την Haaretz ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ για τη δήλωσή του χθες βράδυ, στην οποία υποστήριξε ότι δεν προειδοποιήθηκε για τις προθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας – ιδίως κατονομάζοντας τον επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών των IDF Ααρόν Χαλίβα και τον επικεφαλής της Σιν Μπετ  Ρόνεν Μπαρ.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου, είχε διαγράψει την επίμαχη ανάρτηση, στην οποία έγραφε:  «Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Shin Bet και του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των IDF, εκτίμησαν ότι η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί και δεν είχε πρόθεση να διαταράξει την ηρεμία.

Αυτή ήταν η εκτίμηση που παρουσιάστηκε επανειλημμένα στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο από όλες τις υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών».

Στο μάτι του κυκλώνα

Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, με ανάρτηση σήμερα στο X, πρώην Twitter, κάλεσε τον Νετανιάχου να αφαιρέσει το tweet του, στο οποίο ισχυριζόταν ότι δεν είχε προειδοποιήσει για πιθανό πόλεμο με τη Χαμάς, προσθέτοντας: «Είμαστε σε πόλεμο»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid πήρε επίσης το Χ, πρώην Twitter, γράφοντας: «Ο Νετανιάχου πέρασε μια κόκκινη γραμμή» και «Ενώ οι στρατιώτες και οι διοικητές των IDF πολεμούν γενναία εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αυτός προσπαθεί να τους κατηγορήσει αντί να τους υποστηρίξει»

Η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli έγραψε ότι «Ενώ τα παιδιά μας τρώνε μερίδες μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. . . ο Νετανιάχου κάθεται σκυθρωπός στο γραφείο του, με πούρα και σαμπάνια, και κατηγορεί τους διοικητές του στρατού για την καταστροφή του Simchat Torah«.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Daniel Hagari, αρνήθηκε να σχολιάσει την επίμαχη δήλωση Νετανιάχου. Ερωτηθείς σχετικά ο Hagari είπε: «Τώρα επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο. Αυτή είναι η απάντησή μου».