Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρευρεθούν στη «μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στον χώρο του αεροδρομίου της πόλης κυμάτιζαν – κατ’ εντολή του Ερντογάν – μόνο τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στη σκηνή, που είχε διαμορφωθεί για να παραπέμπει στο ιερό για τους  μουσουλμάνους τέμενος Αλ Άκσα, υπό τους ήχους μουσικής.

«Αυτό που γίνεται στη Γάζα δεν είναι άμυνα, είναι σφαγή»

Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στο Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου που, όπως τόνισε, «ενοχλήθηκε», όταν δήλωσε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά δύναμη απελευθέρωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Τι ήταν η παλαιστιανική Γάζα το 1947 και τι είναι τώρα; Ω Ισραήλ, πώς ήρθες εδώ; Είσαι ένας εισβολέας. Η Δύση σας χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει. Ο Ερντογάν μιλάει έτσι, γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα. Έρχονται να σε δουν γιατί χρωστάνε σε σένα».

«Εκ μέρους μου και εκ μέρους του έθνους μας, ευχαριστώ τον καθένα από εσάς για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, που δίνει ελπίδα στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», ανέφερε ο Ερντογάν ξεκινώντας την ομιλία του.

«Καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, μαζί με παιδιά, γυναίκες και αθώους πολίτες», διεμήνυσε.

Και προσέθεσε: «Ζητώντας το έλεος του θεού, μνημονεύω όλους τους μάρτυρές μας που έπεσαν για αυτά τα εδάφη, την πατρίδα μας. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η σημαία μας κυματίζει για πάντα στους ουρανούς των εδαφών μας. Είμαστε ένα τόσο μεγάλο έθνος που το αποδείξατε με διαφορετικό τρόπο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μάλιστα, πως «ενώ αύριο (σ.σ. στις 29 Οκτωβρίου 1923 ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία από τον Κεμάλ Ατατούρκ) θα γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, σήμερα θα φωνάξουμε και θα δείξουμε στον κόσμο τη φωτιά που καίει στις καρδιές μας για τη Γάζα».

«Νοιαζόμαστε για τα δεινά που υφίστανται οι αδελφοί μας και για τους οποίους ανοίγουμε τα σύνορά μας όταν χρειάζεται», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν στη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ «εγκληματίας πολέμου» – «Πυρά» στη Δύση

«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου εδώ και 22 ημέρες. Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε εγκληματία πολέμου. Προετοιμαζόμαστε για αυτό», τόνισε ο Ερντογάν, ενώ στράφηκε εκ νέου κατά της Δύσης για τη στάση της στον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας.

«Οι δυτικοί ηγέτες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Ω Δύση, πόσα παιδιά και γυναίκες πρέπει να πεθάνουν για να μπορέσεις να κηρύξεις κατάπαυση του πυρός. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εντάξει, αλλά πού είναι η δικαιοσύνη; Αυτό που γίνεται στη Γάζα δεν είναι άμυνα αλλά σφαγή», σημείωσε.