Ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 79,3 έτη, ενώ οι άνδρες φτάνουν τα 73,5 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Κι ενώ οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή παραδοσιακά οι άνδρες κάνουν πιο επικίνδυνες και περισσότερες βαριές για το σώμα τους δουλειές από ότι οι γυναίκες η απάντηση σχετίζεται με εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Για όλα φταίνε οι ορμόνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στο παραπάνω αποτέλεσμα. Όπως εξηγεί στη Mirror ο δρ. Ρόμπερτ Σίγκαλ «Τα οιστρογόνα διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή προκαλώντας διαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων) και βελτιώνοντας τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, που είναι καρδιολόγος και ιδρυτής του Manhattan Cardiology «αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί σημαντική αιτία των καρδιακών παθήσεων».

Η αναπαραγωγική ορμόνη συμβάλλει επίσης στη βελτίωση του προφίλ της χοληστερόλης μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης. Ο δρ. Σίγκαλ εξήγησε επίσης ότι τα οιστρογόνα έχουν ακόμα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές παθήσεις, την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου των Αμερικανών.

Συμπεριφορά υψηλότερου κινδύνου

Οι άνδρες τείνουν να υιοθετούν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές από ότι οι γυναίκες, συμπληρώνει ο Δρ Ρόχιτ Βουπουλούρι, αναφέροντας μεταξύ άλλων το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη ναρκωτικών και τις κακές διατροφικές επιλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι συμπεριφορές αυτές «αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η κίρρωση του ήπατος και η παχυσαρκία». «Όλες αυτές οι χρόνιες ασθένειες αυξάνουν τη νοσηρότητα και μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της θνησιμότητας», προσθέτει.

Εκτός από αυτό, οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο επικίνδυνες δουλειές από τις γυναίκες και είναι πιο πιθανό να οδηγούν απερίσκεπτα και να παίρνουν περισσότερα ρίσκα στον αθλητισμό, που οδηγούν σε τραυματισμούς που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής τους.

Στις ΗΠΑ οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 79,3 έτη, ενώ οι άνδρες φτάνουν τα 73,5 έτη

Οι γυναίκες επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα

Μια καλή διατροφή με θρεπτικές τροφές συμβάλει στη μακροζωία και οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες την επιλέγουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους άνδρες. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία ενός ατόμου. Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές διατηρούν το σώμα σε ισορροπία και η κίνηση κρατάει τους μυς και τα οστά πιο δυνατά», εξηγεί η διατροφολόγος Μπιάνκα Γκαρσία από το Healthcanal.

Το ανάλογο επισημαίνει και ο Δρ. Σίγκαλ σημειώνοντας ότι όποιος τρώει σωστά και κάνει τακτικά σωματική άσκηση έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει «καλύτερη υγεία της καρδιάς, έλεγχο του βάρους και γενική ευεξία, τα οποία μπορούν να προσθέσουν χρόνια ζωής».

«Οι αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης ενός ατόμου, μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία», τονίζει επιπλέον ο ίδιος.

Οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματά τους

Η κλινική ψυχολόγος Αμπιγκέιλ Λεβ πιστεύει ότι η καταπίεση των συναισθημάτων συνδέεται με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής. «Οι άντρες είναι μαθημένοι από την κοινωνία να καταπιέζουν και να πνίγουν τα συναισθήματά τους. Λόγω αυτού και άλλων παραγόντων, οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές και πιο στενές σχέσεις, στις οποίες μπορούν να στηριχθούν όποτε το χρειάζονται», λέει η ίδια διευθύντρια του Bay Area CBT Center στην Καλιφόρνια.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και ισχυρότερες κοινωνικές συνδέσεις, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Αυτό το σύστημα υποστήριξης σημαίνει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες», συμπληρώνει ο Δρ. Νέιβαλ Πάρικ.

Να σημειωθεί ότι η καταπίεση των συναισθημάτων συνδέεται με μια σειρά από ζητήματα υγείας. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και τα επίπεδα κορτιζόλης, να επηρεάσει τον ύπνο και τις προσωπικές σχέσεις. Ακολούθως τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφόρων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το τραύμα, η κατάθλιψη και το άγχος. Υπάρχει επίσης σύνδεση με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες επισκέπτονται πιο συχνά τους γιατρούς

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν ένα πρόβλημα παρά να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από ότι οι γυναίκες, εξηγεί ο Δρ. Βουπουλούρι. «Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να απορρίψουν επεισόδια θωρακικού πόνου ή δύσπνοιας ως ένα μικρό σύμπτωμα που τελικά θα περάσει, αντί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Αντιστέκονται στην αναζήτηση βοήθειας και συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να βρεθούν σε δεινή κατάσταση, γεγονός οδηγεί σε χειρότερα ιατρικά αποτελέσματα».