Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.

Αρκέστηκε να πει πως το «πράσινο φως» θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού, ενώ τόνισε πως «δεν θα βγει δημόσια καμία λεπτομέρεια για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Ανέφερε ότι προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ο Νετανιάχου, για πρώτη φορά, δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών.

«Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι θα λογοδοτήσουν, ακόμη κι εγώ. «Αλλά αυτό θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου» διευκρίνισε.

Το Ισραήλ εξοπλίζει πολίτες του «με ελεγχόμενο τρόπο»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε ακόμη ότι «εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις επόμενες δραστηριότητές τους», εννοώντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Κάλεσε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην ξεχάσουν ούτε για μια στιγμή όσους σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο ίδιος συνέχισε να προτρέπει τους κατοίκους στη Γάζα να απομακρυνθούν προς τα νότια και υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ βοηθά τους Ισραηλινούς πολίτες «να αποκτήσουν τα δικά τους προσωπικά όπλα με ελεγχόμενο τρόπο».

«Ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω αυτή τη χώρα και το λαό της σε μια ολοκληρωτική νίκη επί των εχθρών μας», είπε ο Νετανιάχου.

Για να καταλήξει: «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».