Αν εξαιρέσει κανείς ένα διάλειμμα χθες το βράδυ, πιθανότατα ώστε να παραλάβουν αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού τις δύο νέες ομήρους που άφησε ελεύθερες η Χαμάς, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται όλο και σφοδρότεροι.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μέσα σε ένα 24ωρο έπληξε περισσότερους από 320 στόχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σκοτώθηκαν 436 Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 5.087.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης την πραγματοποίηση «περιορισμένων» χερσαίων επιδρομών στη Γάζα, με στόχο την εξουδετέρωση τρομοκρατών και τη συλλογή πληροφοριών για τους 220 ομήρους – σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό – που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς.

Ομως η μεγάλη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ που όλοι αναμένουν από μέρες μοιάζει να αναβάλλεται διαρκώς, και δεν είναι βέβαιο αν αυτό οφείλεται στις ισραηλινές προετοιμασίες, ή και την ανησυχία που εκφράζεται σε ορισμένους ισραηλινούς κύκλους ότι το κόστος της μπορεί να ξεπεράσει τα οποιαδήποτε οφέλη, ή την αμερικανική πίεση.

Τόσο οι «New York Times» όσο και το CNN ανέφεραν χθες πως οι ΗΠΑ έχουν συμβουλεύσει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, κυρίως μέσω του Κατάρ, για την απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων, να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αλλά και να προετοιμαστεί η Ουάσιγκτον για πιθανά στρατιωτικά αντίποινα εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή από ομάδες υπό την αιγίδα του Ιράν.

Επικεντρωνόμενη σε αυτή την τελευταία πτυχή, η στρατιωτική ραδιοφωνία του Ισραήλ μετέδωσε χθες πληροφορίες ότι το Ισραήλ αποφάσισε να «καθυστερήσει» τη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα καθώς οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας εκεί, μεταξύ άλλων, δύο αεροπλανοφόρα, πλοία υποστήριξης και περίπου 2.000 πεζοναύτες, το ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να αναπτύξουν στην περιοχή ακόμα περισσότερες δυνάμεις λόγω των απειλών του Ιράν να δράσει σε διάφορα μέτωπα.

Νέα επίθεση με drones δέχθηκαν χθες αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και την Ιορδανία, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ συνεχίζει να οξύνει, τόσο με drones όσο και με ρουκέτες, την ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το Ιράν ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήσουν αναπάντητη καμία απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» απηύθυνε χθες το βράδυ ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό μέτωπο

Ενταση υπάρχει, ωστόσο, και στο εσωτερικό ισραηλινό μέτωπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς – άποψη που συμμερίζεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 75% των ισραηλινών πολιτών.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα γίνεται όλο και χειρότερη.

Συνολικά τρία κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει από την Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφας, από το Σάββατο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ωστόσο, ο όγκος της βοήθειας που εισέρχεται είναι μόλις ένα 4% του καθημερινού μέσου όρου πριν από τον πόλεμο και ένα κλάσμα εκείνης που χρειάζεται.

Η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε χθες πως περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας, είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι.