Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης  για εξαπάτηση εκλογέων στρέφοντας στα βέλη τους  στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Αφορμή  για την υποβολή της αναφοράς αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και του κ. Αγοραστού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για τις περιφερειακές εκλογές, με  οποίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι επιχειρήθηκε η εξαπάτηση των εκλογέων  και υπό αυτό το πρίσμα ζητούν από τις αρμόδιες  εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά συναυτουργία και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.

Όπως τονίζουν στην αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου 2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης εκλογικής περιόδου ενόψει της διεξαγωγής του β γύρου των εκλογών την 15η Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».

Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει ότι: «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε», αλλά και στη δήλωση του Κώστα Αγοραστού την ίδια ημέρα  είχε πει μεταξύ άλλων ότι «στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μην γίνει καμία διακοπή».