Δυτικοί αναλυτές και βετεράνοι στρατιωτικοί έχουν ήδη εκφράσει τις σοβαρές τους επιφυλάξεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Ισραηλινός Στρατός εάν εισβάλει στη Γάζα.

Η επιχείρηση αυτή δεν θα έχει κανένα προηγούμενο στην ιστορία του Ισραηλινού Στρατού.

Ωστόσο το Τελ Αβίβ δείχνει αποφασισμένο να εξοντώσει μια και καλή τη Χαμάς.

Μιλώντας στη Washington Post ο Raphael Cohen, πολιτικός επιστήμονας στην αμερικανική δεξαμενής σκέψης Rand, προειδοποίησε ότι «αν θέλεις να εξαλείψεις τη Χαμάς, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από 50 ημέρες, όπως ήταν η επιχείρηση «Protective Edge»» του Ισραηλινού Στρατού το 2014.

«Μια χερσαία εκστρατεία θα έχει αναπόφευκτα σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους στη Γάζα», δήλωσε ο Γκάιθ αλ-Ομάρι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, φιλοϊσραηλινή αμερικανική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον. «Η πυκνή αστική φύση της [Λωρίδας της Γάζας] θα διασφαλίσει ότι μια τέτοια επιχείρηση θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση και θα απαιτήσει μαζική χρήση βίας από το Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι «η πρακτική της Χαμάς να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί ρουκέτες και στρατιωτικά μέσα μεταξύ αμάχων και σε ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις θα αυξήσει περαιτέρω την έκθεση των αμάχων σε κίνδυνο» στις πυκνές γειτονιές της Γάζας με περιορισμένο χώρο για ελιγμούς.

Η Χαμάς, η οποία σύμφωνα με αναλυτές, δαπάνησε πάνω από δύο χρόνια σχεδιάζοντας την σύγκρουση που αιφνιδίασε τις ισραηλινές δυνάμεις, είναι πιθανό να έχει προετοιμαστεί για μεγάλης κλίμακας αντίποινα.

Έτσι, η Washington Post επιχείρησε να αποτυπώσει τρισδιάστατα το τι θα αντιμετωπίσουν οι Ισραηλινοί εάν προχωρήσουν:

Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα ήταν σημαντικά για την παροχή κάλυψης και δύναμης πυρός για το πεζικό, αλλά θα μπορούσαν επίσης να περιορίζονται από στενούς δρόμους και να είναι ευάλωτα σε αντιαρματικά όπλα.

Οι γνωστές και ως ποντικότρυπες σε τοίχους, ανάμεσα σε κτίρια, θα επέτρεπαν στους μαχητές της Χαμάς να μετακινηθούν γρήγορα σε διαφορετικές θέσεις

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναυλυτή Έντουαρντ Λούτβακ, ορισμένες σήραγγες «στεγάζουν σχετικά εξελιγμένες γραμμές συναρμολόγησης πυραύλων, έργα συναρμολόγησης κινητήρων, καταστήματα λαμαρινών και εκρηκτικών και εργαστήρια κατασκευής κεφαλών». Άλλες στεγάζουν θέσεις διοίκησης και μικρότερα όπλα. Και οι βαθύτερες σήραγγες είναι εκεί όπου ζουν και συναντώνται οι ηγέτες της Χαμάς.

Οι σωροί των ερειπίων, μαζί με τα οδοφράγματα, θα μπορούσαν να προσφέρουν κάλυψη στους μαχητές της Χαμάς. Οι μαχητές θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να ανακατευθύνουν τις Ισραηλινές Δυνάμεις σε περιοχές που η Χαμάς έχει ναρκοθετήσει με εκρηκτικά.

Οι Ισραηλινοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια συνδυασμένη τακτική όπλων, χρησιμοποιώντας πεζικό, τεθωρακισμένα και άλλα στοιχεία υποστήριξης για να προσεγγίσουν τον εθχρό.

Η Χαμάς μπορεί να έχει τοποθετήσει τους μαχητές της σε στρατηγικά, βαριά κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα. Αυτές οι δομές μπορεί να στεγάζουν πολίτες ή ομήρους.

Σε αντίθεση με τις μάχες σε ανοιχτά πεδία, η μάχη σε αστικές γειτονιές απαιτεί δράση σε τρισδιάστατο έδαφος. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις ακριβείας, ενώ απλά τετρακόπτερα -τα οποία χρησιμοποίησαν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν τις κινήσεις του εχθρού ή να εξοπλιστούν για να ρίξουν εκρηκτικά.

Οι απειλές θα μπορούσαν να προέλθουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι ελεύθεροι σκοπευτές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους επάνω ορόφους των κτιρίων.

Τελικά, πολλοί στόχοι μπορεί να είναι επιτεύξιμοι μόνο με μάχες πεζικού σε κοντινή απόσταση, απαιτώντας από τα στρατεύματα να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και από όροφο σε όροφο για να καθαρίσουν τα κτίρια.

Οι σήραγγες, ένα σημαντικό μέρος της υποδομής της Χαμάς, ενδέχεται επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Το 2021, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι είχε κατασκευάσει περίπου 300 μίλια τούνελ κάτω από τη Γάζα. Είναι βαθιά, συχνά πολύ βαθιά, για να καταστραφούν από αεροπορικές επιδρομές.

Οι έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη μετατρέψει τα κτίρια και τους δρόμους της Γάζας σε λαβύρινθο από ερείπια. Περαιτέρω χτυπήματα ενδέχεται να περιοριστούν μόλις αρχίσει η χερσαία επίθεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η καταστροφή των σηράγγων από τον αέρα θα μπορούσε για άλλη μια φορά να σημαίνει ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι πολίτες.