Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και μπορεί φέτος η αργία για την εθνική επέτειο του «Όχι» να πέφτει Σάββατο, ωστόσο αυτό δεν πτοεί πολλούς που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία για μία τελευταία φθινοπωρινή «απόδραση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση όσον αφορά τα ταξίδια με το αεροπλάνο στην Αθήνα καταγράφεται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας και της αργίας της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου που δίνει την ευκαιρία για τετραήμερο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι Έλληνες σε αντίθεση με πέρυσι που το εσωτερικό ήταν στην κορυφή των προτιμήσεών τους, φέτος δείχνουν να «ψηφίζουν» κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κινούνται μεταξύ 76% – 80%, ανάλογα τον προορισμό, ενώ η κορύφωση αναμένεται το τετραήμερο 25-29 Οκτωβρίου.

Έτσι οι Έλληνες αντί για συνήθεις προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη ή τη Βενετία, προτιμούν πόλεις «εκπλήξεις» που θεωρούνται πιο προσιτές οικονομικά.

Πόλη «έκπληξη» στην κορυφή της λίστας

Στην κορυφή των επιλογών των Ελλήνων, βρίσκεται η πρωτεύουσα της Εσθονίας το Ταλίν. Υψηλά στις επιλογές των τοπ προορισμών βρίσκεται η Γερμανία με τέσσερις πόλεις να βρίσκονται στις πρώτες 12 θέσεις με την Κολωνία, το Αμβούργο, το Ανόβερο και το Βερολίνο να βρίσκονται αρκετά ψηλά στη σχετική λίστα της AEGEAN.

Στη λίστα υπάρχει ακόμα το Άμστερνταμ, το Εδιμβούργο, ενώ και η Πολωνία έχει θέση με δύο πόλεις και συγκεκριμένα την Κρακοβία και τη Βαρσοβία.

Σε σχέση με το 2022 δεν υπάρχει στη λίστα το Τελ Αβίβ που ήταν στους κορυφαίους προορισμούς πέρυσι λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ενώ δεν υπάρχουν πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, κάτι που δείχνει πως οι Έλληνες «γυρνάνε την πλάτη» σε πιο ακριβούς προορισμούς.

Η κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού είναι περίπου στα περυσινά επίπεδα, με τους παραδοσιακούς προορισμούς όπως Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, κ.α., να προσελκύουν σημαντικό αριθμό επιβατών.

Στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης υπάρχει επίσης κίνηση τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς τουρίστες. Πρόκειται κυρίως για οδικούς τουρίστες από τα Βαλκάνια και λιγότερο για τουρίστες που έρχονται στην πόλη αεροπορικώς.

Μπάνσκο, Σόφια και Τουρκία στην «κορυφή» των οδικών διαδρομών

Όσον αφορά τις κινήσεις με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης, σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, καλά κινούνται η Τουρκία, αλλά και Σόφια, Βουκουρέστι, καθώς και ορεινοί προορισμοί όπως Μπάνσκο, Μπόροβετς, Παμπόροβιτς.

Εντός συνόρων αν και ο καιρός δεν είναι ακόμη χειμωνιάτικος, υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρομές σε προορισμούς όπως η Βασιλίτσα, αλλά και το Καρπενήσι κ.ά. Συνήθως πρόκειται για τριήμερες εκδρομές αν και από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι και τετραήμερες.